Головна Новини На Тернопільщині понад 16 тисяч онкохворих можуть залишитися без променевої терапії

На Тернопільщині понад 16 тисяч онкохворих можуть залишитися без променевої терапії

На Тернопільщині понад 16 тисяч онкохворих потребують променевої терапії. В області тільки один апарат, яким можуть провести цю процедуру. Термін експлуатації приладу вийшов два роки тому. Про це повідомив медичний директор обласного онкодиспансеру Володимир Недошитко, Суспільне

За його словами, експлуатацію опромінювача продовжили до цього часу, але апарат зараз працює слабше. Нових пацієнтів на терапію вже не беруть. А якщо восени джерело опромінення не замінять – опромінювач вийде з ладу.

“Кожних 5 років апарат потребує перезаряджання. Процедура по коштовності надзвичайно дорога, тому що має свої особливості по заряду і сервісному обслуговуванні”, – розповів Недошитко.

Кобальтовий опромінювач використовують для лікування 65-70% онкохворих області. За рік це майже 1700 осіб.

Алла Гоцкалюк прийшла заради свого чоловіка. Жінка каже, що він онкохворий, у важкому стані, невдовзі йому зроблять операцію, а після цього потрібен курс променевої терапії:

“І куди нам звертатися? В час пандемії всі міста приймають тільки за реєстрацією. Можливо нас прийняли би в Києві, але біда в тому, що йому важко переносити дорогу “.

Щоб замінити джерело випромінювання, потрібно 9,5 мільйонів гривень. Медзаклад повідомив в обласну раду та облдержадміністрацію у 2018 році, що апарат потрібно перезарядити.

Голова облради Віктор Овчарук повідомив, що обласна рада на перезаряджання опромінювача виділила 4 мільйони гривень.

За його словами, повної суми – 9,5 мільйонів в бюджеті області зараз немає, тому домовилися з фірмою, яка буде перезаряджати апарат, про оплату частинами.

Заступниця начальника управління Лідія Чайковська розповіла – цих грошей в управлінні охорони здоров’я облдержадміністрації не отримали.

За словами Овчарука, гроші затримує департамент фінансів облдержадміністрації. Заступник директора департаменту фінансів облдержадміністрації Богдан Пателюх коментувати цю ситуацію відмовився.

В області на диспансерному обліку перебувають 25 тисяч онкохворих. Щороку ця цифра зростає приблизно на 5 тисяч.

Апарат онкодиспансеру передав благодійний фонд у 2013 році.