Головна Новини На Тернопільщині перевіряють оздоровчі заклади для дітей

На Тернопільщині перевіряють оздоровчі заклади для дітей

Традиційно, з настанням літа розпочинається оздоровча кампанія та виникає необхідність здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду та контролю за діяльністю оздоровчих таборів. Діяльність закладів оздоровлення та відпочинку дітей регламентована Законом України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» (зі змінами), Постановою Кабінету Міністрів від 28 квітня 2009р. №422 «Про затвердження Типового положення про дитячий заклад оздоровлення та відпочинку»(зі змінами), наказами Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту від 13 серпня 2009 р. №2881 «Про затвердження Державного соціального стандарту оздоровлення та відпочинку дітей» та від 16.04.2009 р. №1254 «Про затвердження Типових штатних нормативів дитячих закладів оздоровлення та відпочинку».

Забезпечення повноцінного оздоровлення та відпочинку дітей у 2019 році, створення належних умов для культурно-виховної, оздоровчо-спортивної роботи, організації якісного медичного обслуговування та харчування у закладах оздоровлення та відпочинку можливе за умови дотримання наступних вимог:

1. Дотримання норм забезпечення дітей повноцінним харчуванням у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку відповідно до фізіологічних потреб і енерговитрат та порядку організації харчування згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. №1591 «Про затвердження норм харчування в навчальних та оздоровчих закладах» (зі змінами), «Порядку організації харчування дітей в навчальних та оздоровчих закладах», затвердженого спільним наказом Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 01 червня 2005 р. №242/329;

2. Дотримання нормативів розміщення дітей для відпочинку на території, у будинках і приміщеннях дитячих закладів відпочинку, матеріально-технічного забезпечення дитячих закладів оздоровлення та відпочинку для надання послуг з відпочинку, що відповідають вимогам Державних санітарних правил і норм «Улаштування, утримання і організація режиму діяльності дитячих оздоровчих закладів» ДСанПІН 5.5.5.23-99, затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 26 квітня 1999 року №23.

За підсумками проведеної оздоровчої кампанії 2018 року, на виконання рішення колегії Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області від 14.08.2018 р. та згідно п.1.4. ДСанПіНу 5.5.5.23-99 «Улаштування, утримання і організація режиму діяльності дитячих оздоровчих закладів» територіальними управліннями Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області у вересні-жовтні 2018р. для керівників (власників) оздоровчих закладів були підготовлені «Плани-завдання, спрямовані на поліпшення матеріально-технічної бази закладів на 2019 рік».

На виконання розпорядження голови облдержадміністрації №188-од від 08.04.2019 р. «Про робочу групу з питань оздоровлення та відпочинку дітей» проводиться об’їзд дитячих стаціонарних оздоровчих закладів області стосовно готовності до оздоровчої кампанії 2019 року за участю головного спеціаліста відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та розслідування спалахів Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області в складі робочої групи, організованої обласною держадміністрацією. Під час роботи робочої групи обстежується стан готовності закладів оздоровлення і відпочинку, зокрема вивчаються питання щодо забезпечення належних умов для перебування дітей в закладах, спрямованих на збереження та зміцнення здоров’я, попередження спалахів гострих інфекційних хвороб і харчових отруєнь під час оздоровчої кампанії 2019 року і власне на виконання «Планів-завдань», яке буде однією з основних вимог представника Держпродспоживслужби у складі робочої групи РДА щодо можливості підписання актів прийомки закладів до оздоровчого сезону.