Головна Новини На Тернопільщині – найдешевші молочні продукти

На Тернопільщині – найдешевші молочні продукти

Експерти Асоціації порахували вартість молочного кошику по регіонах країни. До нашого смачного кошику ввійшли по кілограму сметани, м’якого сиру і вершкового масла та літр молока. Тобто ті продукти, які підлягають державному моніторингу цін.

Про це на своїй сторінці у «Фейсбук» написав генеральний директор Асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко.
Офіційна статистика за червень говорить, що найдорожчий молочний кошик у Луганській області – 370 грн, а найдешевший у Тернопільській – 316,9 грн. Різниця між цими регіонами становить 53 грн.
ТОП – 5 найдорожчих регіонів виглядає так: Луганська область – 370 грн, Київська і Полтавська- по 359,1 грн, м. Київ – 358,6 грн, Черкаська область – 358,2 грн.
П’ятірка найдешевших регіонів наступна: Тернопільська область – 316,9 грн, Вінницька – 329 грн, Львівська і Сумська області – по 330,5 грн, Хмельницька – 330,8 грн.
А між лідерами категорій розмістились: Одеська область – 357,8 грн, Кіровоградська – 356 грн, Херсонська – 349,8 грн, Донецька – 347,7 грн, Дніпропетровська – 346 грн, Запорізька і Чернівецька області – по 345,4 грн, Івано-Франківська – 341,3 грн, Житомирська – 341,2 грн, Волинська і Закарпатська області – 339,6 грн, Харківська – 338,2 грн, Миколаївська – 337,3 грн, Рівненська – 331,7 грн, Чернігівська область – 331,4 грн.
Вагому долю в молочному кошику займає вершкове масло – біля 55% від загальної вартості. У приказках цей продукт часто згадується: “Кашу маслом не зіпсуєш”, “Як сир у маслі…”, “Старий кіт, а масло любить”…
Перше вершкове масло згадується в історії Ірландії в V столітті. Дещо пізніші згадки про нього можна зустріти в розповідях про норвезьких мореплавців VIII століття, які брали з собою в плавання бочки з цим цінним молочним продуктом. Тривалий час вважалося, що масло – ласощі переважно для знатних осіб, тому що процес його виготовлення був досить дорогим і трудомістким. Приблизно в IX столітті вершкове масло з’явилося і на території сучасної України. Для його приготування використовували сметану, вершки або кисле молоко. З вершків отримували продукт найвищої якості, а масло, збите зі сметани чи кислого молока, додавали в різні страви. У першій половині XIX століття на території України розпочали промислове виробництво масла, чималу частину якого експортували.