Головна Новини На Тернопільщині музикант та інженер створили нову модель дитячої бандури

На Тернопільщині музикант та інженер створили нову модель дитячої бандури

Це бандура київського типу на основі харківської. Інструмент легший, ніж стандартний майже удвічі, але не поступається у якості. Про це повідомив Заслужений артист України Дмитро Губ’як.

Інженер Олег Мельник та музикант Дмитро Губ’як самі й проектують, і виготовляють бандури. Їхня мета – зручні інструменти для виконавців, які б мали гарне концертне звучання, Суспільне

На Тернопільщині музикант та інженер створили нову модель дитячої бандуриСуспільне Тернопіль

Дитяча та доросла бандури, виготовлені на Бережанщині

Дмитро Губ’як грає на бандурі понад 30 років, вивчає її та досліджує. Виконує українські народні пісні й сучасні композиції, гастролює й популяризує харківський спосіб гри на бандурі.

“Справа, якою ми займаємося, бандура взагалі і, зокрема, харківська бандура – це є дуже важлива річ. І я вважаю, що чоловік повинен займатися важливою роботою”, – розповів Дмитро Губ’як.

Бандури проектують на комп’ютері. Потім готують дерев’яну основу – склеєні бруски різних порід дерева. Для виробництва бандур використовують клен, бук, ялину, горіх.

На Тернопільщині музикант та інженер створили нову модель дитячої бандуриСуспільне Тернопіль

Олег Мельник готує основу бандури для роботи на станку

“Щоб те все зробити під вербелі, під кілочки всілякі, під дротик пазочок вирізати, в деці вирізати отвір, щоб резонатор… 100 різних траекторій треба запрограмувати”, – каже майстер Олег Мельник.

Коли інструмент із основи вирізано, розпочинається шліфування, а потім виріб лакують і монтують струни.

На Тернопільщині музикант та інженер створили нову модель дитячої бандуриСуспільне Тернопіль

Бандури готові до шліфування

До цього Олег Мельник музичних інструментів не виготовляв. Займався виготовленням меблів та інших виробів із дерева: “На бочці ще можна грати. Я колись бочки робив”.

67 струн, 2 шемстоки, 67 вербелів спеціально розроблений механізм – так виглядає бандура, яку виготовили на Бережанщині. Лазером планують додати орнамент. Майстер і музикант хочуть популяризувати бандуру та мистецтво гри на ній.

“Якщо знайти однодумців, фахівців, ентузіастів, то можна зробити дуже багато хороших речей”, – вважає Дмитро Губ’як.

Поки чоловіки виготовили 5 бандур: дві дитячі та три для дорослі. Зупинятися на цьому не планують. Хочуть продовжити експериментувати із формою та звучанням.

На Тернопільщині музикант та інженер створили нову модель дитячої бандуриСуспільне Тернопіль

Дмитро Губ’як грає на дитячій бандурі

Нагадаємо, що 2020 рік в Тернопільській області оголошено Роком бандури. Тематичні заходи та події присвячені 100-річчю від дня народження бандуриста, музичного теоретика та композитора Зиновія Штокалка з Бережан.