Головна Новини На Тернопільщині з’явиться унікальний етнографічний музей просто неба (Фото)

На Тернопільщині з’явиться унікальний етнографічний музей просто неба (Фото)

Нарешті здійсниться давня мрія тернопільських археологів (і не тільки)! Ще на початку 90-х у місцевому науково-культурному середовищі почали говорити про необхідність створення музею на території могильника Черняхівської культури в селі Чернелів-Руський неподалік Тернополя.
Як відомо, Черняхівська культура — це одне з найяскравіших культурно-історичних утворень першого тисячоліття нашої ери на південному сході Європи, пише Україна молода.
У період свого розквіту вона займала більшу частину сучасних українських земель i суміжні з ними райони сусідніх держав. Особлива й дуже цікава вона тим, що, на думку більшості дослідників, її створили племена різного етнічного походження — сармати, даки, германці, скіфи та анти.
Відкрив цю культуру в 1900 році фундатор української археології Вікентій Хвойка, а оскільки найперші знахідки він виявив біля села Черняхів на Київщині, то звідти й назва.
Могильник же в Чернелеві-Руському незвичайний тим, що є найбільш дослідженим на всій правобережній Україні і в ньому представлені всі етапи Черняхівської культури.
Тут було відкрито близько 300 стародавніх поховань (це навіть більше, ніж біля самого Черняхова), і майже всі їх повністю досліджено, а частину навіть підготовлено для експозиції й «законсервовано».
Це заслуга відомого далеко за межами регіону і, на жаль, уже покійного тернопільського науковця і громадського діяча Ігоря Герети.
Саме в нього ще за радянських часів народився задум створити в Чернелеві-Руському музейний археологічний комплекс просто неба, тотожного якому не було б у всьому світі. У 1990-му Герета по суті розпочав цю роботу, але згодом вона зупинилася, відтак упродовж усіх років української незалежності тема лише час від часу «виринала» знову.
Однак у програмі Тернопільської облдержадміністрації щодо збереження та використання об’єктів культурної спадщини на 2010 рік було передбачено розробку проектно-кошторисної документації для створення унікального музею-скансену (етнографічного музею просто неба) на території могильника, та все знову загальмувало. І ось нарешті — остаточний прорив!
Байковецька об’єднана територіальна громада, до якої належить зараз село Чернелів-Руський, підготувала проект «Створення музею-скансену черняхівської культури» і подала його на конкурс «Малі міста — великі враження» Міністерства культури України.
Проект отримав підтримку і буде реалізовуватися. А стартом стане міжнародна конференція археологів, яка має відбутися 9-11 жовтня.
Базу експозиції майбутнього скансену складуть близько 2 тис. оригінальних експонатів, які наразі зберігаються у фондах Тернопільського обласного краєзнавчого музею. В цілому ж проект музею передбачає використання сучасних технологій, проведення виставок, фестивалів, тематичні екскурсії та заняття експериментальною археологією.