Головна Новини На Тернопільщині зросла кількість злочинів пов’язаних із торгівлею людьми

На Тернопільщині зросла кількість злочинів пов’язаних із торгівлею людьми

Шістнадцять організованих злочинних угрупувань, діяльність яких пов’язана з торгівлею людьми, знешкодили у 2017 році спеціалізовані підрозділи Національної поліції. Кількість злочинів, пов’язаних із торгівлею людьми, у цьому році більше, ніж втричі перевищує минулорічні показники. По всій Україні правоохоронці зареєстрували у 2017-у 346 проваджень відповідно до статті 149 ККУ. Чимало правопорушень та шахрайств фіксується при працевлаштуванні людей на роботу за кордоном.
– Найбільше, що ми можемо зараз зробити, це – інформування населення щодо випадків шахрайства при працевлаштуванні людей, – каже Олександр Похилий – голова Тернопільської районної державної адміністрації. – Насправді, та робота за кордоном, як її змальовують, не є легкою. Важливо показати людям перспективу того, що заробляти можна й тут.
За словами Олександра Буняка, начальника відділу боротьби із злочинами, пов’язаними із торгівлею людьми ГУНП в Тернопільській області, за 2017-2018 роки оперативники його підрозділу задокументували 5 груп, які займалися відправкою громадян на роботу до Росії, вербували мешканців краю для сексуального рабства в Польщі та в борделі Об’єднаних Арабських Еміратів й Туреччини.
.
– Всі люди, які потрапили в сексуальне рабство чи в трудову експлуатацію, нами направляється до міжнародної організація “Відродження нації”, де їм надається матеріальна, юридична та психологічна допомога. Також направляємо в державну адміністрацію, де їм надають фінансову допомогу в розмірі 5200 гривень та гуманітарні пакети.
Сьогодні в Тернопільській області діє обласна та 14 районних програм протидії торгівлі людьми на період до 2020 року. Як каже координатор гарячої лінії з протидії торгівлі людьми і консультування мігрантів на базі ГО «Відродження нації» Марина Пасічник, вони промоніторили реалізацію цих програм та перевірили використання коштів.
– Ми зібралися, щоб активізувати нашу діяльність і досягти основної мети – виявляти осіб, які постраждали від торгівлі людьми. щоб відновити їхні права, забезпечити їхні інтереси, щоб вони могли повністю повернутися у суспільство.
Протидія та боротьба з торгівлею людьми має стати одним із пріоритетів діяльності правоохоронної системи, органів державної влади та місцевого самоврядування у сфері захисту прав людини, – переконані як правоохоронці, так і влада й громадські організації.