Головна Новини На Тернопільщині знаходиться єдина в Україні каплиця-пантеон Героїв АТО

На Тернопільщині знаходиться єдина в Україні каплиця-пантеон Героїв АТО

Каплиця-пантеон Героїв АТО – єдина в Україні.
с.Лішня, Кременецький район, Тернопільська область

7 серпня 2018р. у селі Лішня Кременецького району поблизу цілющого джерела на честь святої праведної Анни відбулося освячення каплиці-пантеону Героїв АТО. Освятив каплицю-пантеон Героїв АТО предстоятель Української православної церкви Київського патріархату, патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.
Прізвища Героїв російсько-української війни, які віддали своє життя за волю та незалежність нашої держави, навіки закарбовані в граніті на віки для майбутніх поколінь українців, щоб завжди пам’ятали, якою ціною нам далася ця незалежність, пише Панфілов Віктор.

Місце під каплицю-пантеон обрано не випадково. Перша історична згадка про це місце датується 1625 роком. Біля джерела стояла дерев’яна капличка у якій знаходилася фігура святої Анни. Комуністичною владою капличку було розібрано та спалено. У 1991 році святиню було відновлено та освячено 7 серпня, у день Успіння Святої Праведної Анни. У 2010 році тут було освячено хрест та камінь під будівництво духовного комплексу.

До будівництва каплиці-пантеону долучилися патріоти нашого краю, волонтери, меценати, духовенство ПЦУ. Неабияка заслуга в ідеї та будівництві належить військовому капелану о.Андрій Любунь.