Головна Новини На Тернопільщині збільшилась кількість хворих на гепатит А

На Тернопільщині збільшилась кількість хворих на гепатит А

Випадки захворювання на гепатит А зареєстровані у м. Тернополі, Шумському, Підволочиському, Монастириському районах – по 1 випадку, Заліщицькому – 3 вип., Чортківському – 8 вип. та Бучацькому – 13 вип. Серед захворілих переважає доросле населення – 78,6% (22 вип.).

Джерелом інфекції може бути тільки людина, як з жовтяничною, так і з безжовтяничною формою захворювання. Епідеміологічне значення має те, що в 60-90% випадків гепатиту А спостерігаються безжовтяничні форми, що призводить до несвоєчасного виявлення захворювання.
Вірусний гепатит А виникає при вживанні інфікованих збудником питної води та харчових продуктів. Крім того, можлива реалізація контактно-побутового шляху передачі через предмети домашнього вжитку (посуд, іграшки, білизну, рушники загального користування, дверні ручки, інші предмети).
Вірус гепатиту А стійкий в навколишньому середовищі, зберігає активність при кімнатній температурі до 4-х тижнів. Збудник не гине за умов існуючих методів знезараження у водопровідній питній воді.
Від моменту зараження людини до появи перших ознак захворювання проходить від 7 до 60 днів (інкубаційний період в середньому – 35 днів). Захворювання починається гостро: підвищення температури тіла до 38°С, головний біль, відчуття важкості у правому підребір’ї, нудота, блювання, потемніння сечі, знебарвлення калу. У цей період хворі найбільш небезпечні для оточуючих за рахунок масивного виділення вірусу у навколишнє середовище. У 2-5% хворих жовтяниця є першим симптомом захворювання: субіктеричність склер, жовтушність шкірних покривів.
Основними профілактичними заходами, які спрямовані на запобігання захворювання вірусним гепатитом А, є покращення комунального благоустрію міст та сіл, забезпечення населення доброякісною питною водою, дотримання правил особистої гігієни при приготуванні страв, якісне миття фруктів та овочів (особливо, що експортуються з–за корону).
У зв’язку з тим, що переважно захворювання виникає при вживанні недоброякісної питної води, питному режиму приділяється особлива увага у профілактиці вірусного гепатиту А. Найбільше це стосується сільських районів, де відсутнє централізоване водопостачання та для пиття населенням використовується вода із колодязів. Зазвичай на присадибних ділянках колодязі будуються поряд з надвірними туалетами, вигрібними ямами, внаслідок випадання опадів збудник інфекції може потрапити до джерела водопостачання.
Погіршення технічного стану водоочисних споруд, водогонної мережі, перебої у водопостачанні, які пов’язані з аварійними ситуаціями та іншими причинами, неефективні засоби знезараження води призводять до виникнення епідемічних ускладнень, обумовлених водним фактором передачі інфекції.
Тому, специфічна профілактика гепатиту А набуває надзвичайної актуальності і являє собою єдиний надійний захист від захворювання. В сучасних умовах існують досить ефективні вакцини, які захищають від гепатиту А. Вакцинація від цього захворювання відноситься до рекомендованих.
Імунізація надійно захищає від інфікування гепатитом А як дітей, так і дорослих. Тривалість захисту за допомогою вакцинації не менше 6-10 років. Щеплення від гепатиту А показані дітям і дорослим, які раніше не хворіли на гепатит А, а також людям з підвищеним ризиком інфікування. Дітям вакцинація проводиться, починаючи з 3-х річного віку.