Головна Новини На Тернопільщині за смертельну ДТП на лаву підсудних потрапив заступник головного лікаря

На Тернопільщині за смертельну ДТП на лаву підсудних потрапив заступник головного лікаря

…Дядько Василь так любив дорогу з Теофіпілки на Ланівці! Бувало, їхав він своїм ровером і з цікавістю роздивлявся навсібіч, спостерігаючи, як зазеленів або вже й достигає колос на золотій ниві, за листям горобини визначав, якою буде осінь і зима – пізня тепла чи навпаки – рання, люта й сувора, пише Номер один

От і тієї рокової неділі у перших числах червня 2017 р. ясним ранком чоловік їхав, міркуючи над своїм нехитрим життям і буденними справами по господарству. Десь позад себе почув звук мотора автомобіля. Не збавляючи швидкості, вирулив трохи далі на узбіччя й повернув голову, аби подивитись, хто ж це його наздоганяє. Позаду нісся, петляючи зі сторони в сторону, ВАЗ-21112. Дорога була широка, суха, видно – здалеку, тож велосипедисту навіть не спало на думку від гріха подалі взагалі з’їхати зі шляху.

«Що, йому місця мало?» – подумав собі селянин, неспішно рухаючись у попутному з машиною напрямку краєм дороги.

На жаль, з’ясувалося, що таки мало, адже водій не тільки не об’їхав, а просто пронісся по нещасному велосипедисту і, навіть не пригальмувавши, залишив лежати понівечене тіло у калюжі крові у придорожніх порохах.

Лише згодом люди викликали карету швидкої допомоги. Утім через смертельну травму голови нещасний помер дорогою до лікарні. Тим часом винуватця рокової аварії невдовзі таки затримали. Як не прикро, ним виявився заступник головного лікаря місцевої лікарні.

У суді чолов’яга зізнався, що зрання хильнув зайвого і сів за кермо. Після наїзду не одразу усвідомив, що скоїв смертельну аварію. А втік, бо думав, що потерпілий відбувся легким переляком: мовляв, трохи полежить, потім встане і поїде собі далі. Коли вже дізнався про всі деталі, вибачився перед родиною загиблого і ще під час розгляду справи в суді сплатив їм повністю всі збитки (у селі люди подейкували, що мова йшла більш ніж про 200 тис. грн.).

Відтак Лановецький районний суд визнав горе-чиновника винним за ч.2 ст. 286 КК України, тобто у порушенні  правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого, та засудив до чотирьох років позбавлення волі з позбавлення права два роки керувати транспортними засобами. Зважаючи, що потерпілі просили не позбавляти обвинуваченого водійських прав, його було звільнено від призначеного основного покарання з дворічним випробуванням. Відтак чиновник у білому халаті зобов’язаний періодично реєструватися в органах пробації та у разі зміни місця проживання, роботи й навчання повідомляти про це. Також із нього стягнуто понад 2 тис. 800 грн. за проведення судових експертиз.

Водночас зі страхової компанії на користь потерпілих за рішенням суду стягнуто: 38 тис. 400 грн. моральної та 13 тис. 390 грн. майнової шкоди (витрати на поховання) плюс 115 тис. 200 грн. страхового відшкодування заподіяної смерті потерпілого.

Олекса Чиж