Головна Новини На Тернопільщині зареєстровано 10 випадків захворювання на лептоспіроз

На Тернопільщині зареєстровано 10 випадків захворювання на лептоспіроз

Згідно первинних термінових повідомлень за останні тижні вересня 2018 року зареєстровано 10 випадків лептоспірозу у жителів Борщівського, Бучацького, Гусятинського, Заліщицького, Зборівського, Лановецького, Теребовлянського районів та м. Тернополя.

За результатами епідрозслідування, умовами, які сприяли зараженню є ведення домашнього господарства, утримання сільськогосподарських тварин, виконання польових робіт та контакт з річковою водою, рибалка, купання у водоймах.

Показник лабораторно підтверджених даних випадків лептоспірозу складає 50%, етіологічна структура в хворих представлена серогрупами icterohaemorrhagiаegrippotyphosa та hebdomadis.

Головну роль у системі заходів профілактики відіграє проведення дератизації, яка сприяє зниженню чисельності популяції гризунів та відповідно зменшенню циркуляції збудників на даній території.

Запобіжними заходами є й впорядковування територій населених пунктів, в т.ч. територій прилеглих до ринків, дворів, не допущення несанкціонованих звалищ побутових відходів – місць виплоду гризунів.

В індивідуальному аспекті профілактичні заходи включають дотримання ветеринарно-санітарних вимог при догляді за тваринами, захист житлових, складських приміщень від проникнення гризунів, унеможливлення забруднення харчових продуктів та джерел водопостачання їх випорожненнями.

Слід звернути увагу на небезпеку купання у непроточних водоймах, використання води відкритих водойм для пиття і господарських потреб.

Рекомендую при перших ознаках захворювання звертатись до лікаря – не займатись самолікуванням!

Нагадуємо, що лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводить лабораторні дослідження сироваток крові хворих на лептоспіроз та встановлює інфікованість мишовидних гризунів лептоспірами.

Зокрема, обстеженню підлягають хворі з первинним діагнозом: лептоспіроз, лихоманка нез’ясованого ґенезу та особи, в анамнезі яких – покус чи інше пошкодження шкіри мишовидними гризунами.