Головна Новини На Тернопільщині закриють 10 шкіл

На Тернопільщині закриють 10 шкіл

На Тернопільщині під оптимізацію потрапило 10 малокомплектних шкіл. Це 10 шкіл-дев’ятирічок, в яких навчається менше 25 учнів, кажуть в управлінні освіти Тернопільської облдержадміністрації. З 1 вересня 2016 року держава перестає фінансувати такі заклади – їх реорганізують у початкові школи, або фінансуватимуть з місцевого бюджету, йдеться у сюжеті  “TV-4”.

Ситуація з оптимізацією та реогранізацією шкіл виникла через те, що діяльність малокомплектних шкіл, у яких навчається до 25 дітей, не виправдовує себе економічно. В основному через те, що шкіл та педагогічних працівників в області залишилось стільки ж, що й колись, а от кількість учнів з кожним роком зменшується. Так у багатьох селах Тернопільської області в шкільних класах навчається 2-3 дітей. Рішення про оптимізацію шкіл приймають на сесіях районних рад, якщо депутати не голосують за, навчальний заклад не оптимізують.

– У прикінцевих положеннях про бюджет вписано конкретно, чітко про те, що школи до 25 учнів І-ІІ та І-ІІІ ступенів, тобто це не стосується шкіл першого ступеня (діти 1-4 класів), не будуть фінансуватися з державного бюджету. І тільки за рішенням районних рад, тобто місцевих бюджетів, якщо вони готові з 1 вересня такі школи фінансувати, то вони продовжуватимуть працювати в такому навчальному плані, як вони є на сьогоднішній час, – розповідає начальник управління освіти Тернопільської ОДА Ольга Хома.

Для того, щоб фінансування шкіл відбувалось із державного бюджету, їх потрібно реогранізувати з другого ступеня в перший. Ольга Хома каже, що фінансування шкіл з невеликою кількістю дітей є дуже затратним. Так, минулого навчального року на кожного учня було виділено по 9 тисяч 600 гривень. Після того, як гроші надходять до районних відділів освіти, вони розподіляються між школами. Виявляється, що школи з найменшою кількістю учнів отримують найбільшу частку грошей, адже необхідно утримувати їх приміщення, виплачувати заробітну плату вчителям, обслуговуючому персоналу. У той же час школам, де навчається велика кількість дітей, не вистачає коштів на те, щоб забезпечити якісну освіту.

– Всі ми прекрасно бачимо ситуацію яку, школи, які повноцінно працюють і мають велику кількість дітей власне годують і ці школи. І в кінцевому результаті не отримують достатньо заробітньої плати і ті школи, які мають повноцінну кількість дітей. І ті, які на даний час є малими, – говорить Ольга Хома.

Дітей зі шкіл, які потрапляють під оптимізацію, переводитимуть до найближчих шкіл з необхідним освітнім рівнем. Начальник управління освіти Тернопільської ОДА каже, що учням нададуть автобуси, які у певні години забиратимуть їх та розвозитимуть зранку у школи, а після уроків – додому. Забезпечать роботою й вчителів.

– Майже всі райони закуповують автобуси по співфінансуванню. Вийшла нова постанова Кабінету Міністрів, де є співфінансування не 50/50, а 70/30. Тобто 70% – це державний бюджет, і 30% місцевий бюджет. Де дає змогу власне районним адміністраціям закупити автобуси для довезення дітей. Ту частину педагогів, яку зобов’язані працевлаштувати, тобто це люди непенсійного віку, або передпенсійного віку, яким потрібно надати місце роботи, вони всі обов’язково будуть працевлаштовані, – каже Ольга Хома.

Загалом під реорганізацію в області підпадають 10 шкіл I-II ступенів.