Головна Новини На Тернопільщині ексзаступник прокурора області відсудив посаду і майже 2 млн грн...

На Тернопільщині ексзаступник прокурора області відсудив посаду і майже 2 млн грн гривень втраченого заробітку

Нещодавно Верховний Суд підтвердив, що прокурорського високопосадовця люстрували незаконно, і тепер платники податків мають за це йому заплатити. А офіс Генерального прокурора має поновити звільненого на посаді. Наразі, як повідомили у пресслужбі Тернопільської обласної прокуратури, жодних документів про поновлення на посаді з Києва не надходило, пише газета “Свобода

Василь Шаравара пробув на посаді першого заступника прокурора Тернопільської області півроку – з березня по жовтень 2014-го. Цікаво, що призначав його на посаду Олег Махніцький – постмайданний генпрокурор, який мав би уособлювати нову демократичну владу після повалення Януковича. Але ця обставина не порятувала Василя Шаравару – у жовтні його звільнили – відповідно до закону про люстрацію. Він одразу ж оскаржив у суді звільнення, і лише тепер, більше ніж, через шість років з’явилося остаточне судове рішення у цій справі.

Слід зауважити, що стосовно звільнень через люстрацію в Україні сформовано сталу судову практику – судді стали на бік люстрованих і задовольняють позови про поновлення на посади та виплату втраченого заробітку. Словом, країна пожинає плоди неякісного законотворення, яке обходиться бюджету у сотні мільйонів гривень виплаченої компенсації за незаконні звільнення.

Більше того, у жовтні 2019 року Європейський суд з прав людини прийняв рішення у справі «Полях та інші проти України», яке стосувалося звільнення п`ятьох державних службовців на підставі люстраційного закону. Судді нещадно розкритикували українське законодавство про очищення влади і вказали, що люстрація не може слугувати покаранню, стати відплатою чи помстою. Вони зауважили, що люстраційні заходи в Україні були значно ширшими, ніж аналогічні заходи в інших країнах. Під звільнення підпали люди, які займали посади на державній службі задовго до того, як Янукович став президентом, і їх покарали за те, що не подали у відставку за часів його правління.

Фактично йдеться про колективну відповідальність без встановлення індивідуальної вини, а це суперечить Конституції України. Люстрацію застосовували без встановлення  фактів, які переконливо засвідчували б, що та чи інша особа своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювала заходи, спрямовані на узурпацію влади Януковичем, підрив основ національної безпеки і оборони України або протиправне порушення прав і свобод людини.

Словом, люстрація з тріском провалилася. Правозахисники відразу ж по прийняттю закону застерігали про хиби, які виллються у значні репутаційні та матеріальні втрати. Адже Конституція чітко зазначає, що юридична відповідальність особи має індивідуальний характер, а Закон України «Про очищення влади» встановлює презумпцію вини невизначеного кола осіб та запроваджує колективну відповідальність таких осіб не за конкретні дії або бездіяльність, а фактично за діяльність державних установ в цілому.

Втім, до критиків не дослухалися…

Ольга КУШНЕРИК