Головна Новини На Тернопільщині дослідили якість питної води: результати

На Тернопільщині дослідили якість питної води: результати

У відповідності до плану моніторингових досліджень проб питної води централізованого водопостачання за санітарно-хімічними показниками у І кварталі 2021 року спеціалістами ДУ “Тернопільський ОЛЦ МОЗ України” було проведено відбір та досліджено воду із 69 точок централізованого водопостачання. Всього проведено 996 досліджень, з них не відповідає нормативній документації – 15 проб (1,5%).

В результаті проведення моніторингових досліджень питної води (аналіз питної води складається із 14 показників) виявлені невідповідності в основному відмічаються за вмістом аміаку та загальній жорсткості.Окрім моніторингу централізованих джерел водопостачання спеціалістами ДУ “Тернопільський ОЛЦ МОЗ України” проводиться також і моніторинг децентралізованих джерел водопостачання за вмістом нітратів з метою профілактики виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей перших років життя.

Як відомо, водно-нітратна метгемоглобінемія – захворювання, обумовлене значним підвищенням вмісту метгемоглобіну в крові, який утворюється внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін. Це призводить до кисневого голодування тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю і може привести до летальних випадків, зокрема, у немовлят.До групи підвищеного ризику відносяться, в першу чергу, діти віком до року на штучному вигодовуванні, оскільки для приготування суміші може використовуватися вода з високою концентрацією нітратів.

Також до групи ризику можна віднести осіб похилого віку, які чутливі до нітратів, хворі на анемію, із захворюваннями дихальної системи, хворобами серцево-судинної системи.

У першому кварталі 2021 року із джерел децентралізованого водопостачання досліджено всього 106 взірців питної води на вміст нітратів, яку споживають вагітні на останньому триместрі вагітності та діти до 3-ох років, з них 23 (21,7%) не відповідали вимогам за вмістом нітратів:

– в Заліщицькому районі – не відповідали 6 взірців із 45 відібраних (83,3%);- в Тернопільському районі – 1/6 (16,6%);- в Теребовлянському районі – 15/65 (23,0%);

– в Підволочиському районі – 2/4 (50,0%);У 2020 році найбільший відсоток невідповідностей за вмістом нітратів було виявлено у Борщівському – 60,0%, Заліщицькому – 60,0%, Гусятинському – 28,5%, Підволочиському – 66,6%, Теребовлянському – 0,8% районах.

У кожному випадку виявлення невідповідностей якості питної води, повідомлялись органи місцевого самоврядування, медична служба та безпосередньо власники джерел з наданням відповідних рекомендацій.

Для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я населення та з метою профілактики виникнення отруєнь і захворювань, пов’язаних з водно-нітратною метгемоглобінемією рекомендуємо:- не вживати для потреб харчування питну воду із колодязів (криниць, свердловин тощо), в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (не більше 50,0 мг/дм. куб.), а також не використовувати її для приготування сумішей в дитячому харчуванні (до нормалізації лабораторних показників);

– використовувати для споживання воду із альтернативного джерела водопостачання лише гарантованої якості, а для харчування дітей віком до 3- ох років бутильовану воду, яка відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною»;

– у разі наявності на Вашій присадибній території джерел забруднення питної води (купи гною, вигрібні ями, мінеральні добрива, надвірні туалети, тощо) на відстані менше 20 м від криниці – здійснити їх ліквідацію;

– ні в якому разі не використовувати для приготування сумішей колодязну воду, якщо не впевнені в її якості;

– забруднену нітратами воду можна використовувати лише для технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях, тощо.

Наголошуємо, що вода з підвищеним вмістом нітратів на вигляд чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. І кип’ятіння такої води не зменшує, а збільшує її токсичність на 39 – 86%.Для підтвердження якості води питної, яка споживається населенням, а особливо – вагітними та дітьми до 3-ох років, можна звернутися до ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» за адресою: м. Тернопіль, вул. Федьковича, 13 та до територіальних відділів ДУ “Тернопільський ОЛЦ МОЗ України”.

Вартість дослідження одного зразка питної води на вміст нітратів – 74,04 грн.Контактний телефон: відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень ДУ “Тернопільський ОЛЦ МОЗ України” – (0352) 25-24-15.