Головна Новини На Тернопільщині дорожчає борошно, а за ним і хліб

На Тернопільщині дорожчає борошно, а за ним і хліб

Пекарі відходять від традиційного пшеничного і житнього борошна, а використовують інші його види для більшої маржинальності.

Основною причиною підвищення цін на хліб є значне зростання цін на зернові культури, в тому числі і на пшеницю, пише agronews.ua.  За останній рік вони зросли на 25%. Це не могло не відобразитися на ціні борошна, тож вона виросла на 21-23%.

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин розповіла, що в структурі собівартості борошно складає близько 50%. Цей основний фактор в комбінації з ростом цін на інші складові собівартості і зумовив зростання цін на хліб.

Разом з цим, крім традиційного пшеничного і житнього борошна, пекарі почали використовувати й інші його види: гречане, кукурудзяне, спельтове і ін. Мета подвійна: урізноманітнити асортимент і отримати додатковий дохід не за рахунок здешевлення, а за рахунок великої маржинальності.

“Як правило, ці позиції продають з націнкою, оскільки орієнтовані вони на споживача з більшою платоспроможністю і бажанням урізноманітнити свій раціон. Смакові якості готового виробу залежать не тільки від борошна, а й від якості дріжджів, води, масла тощо. Також призвести до зміни смаку може порушення технологічного процесу.

Якщо смакові якості хлібобулочного виробу стали не ті, що раніше, то, ймовірно, рецептура його приготування змінилася», – зауважила Світлана Литвин.

Джерело: газета Свобода