Головна Новини На Тернопільщині для засуджених організували виставку “Донецьк, Аеропорт”

На Тернопільщині для засуджених організували виставку “Донецьк, Аеропорт”

З нагоди Дня пам’яті захисників Донецького аеропорту персонал Лановецького районного сектору філії Державної установи “Центр пробації” в Тернопільській області організував для суб’єктів пробації відвідування виставки картин 22-річного художника Лановечинни, студента Львівської національної академії мистецтв Олега Дробоцького, під назвою “Донецьк, Аеропорт”. Захід відбувся у рамках проекту “Простір міста: мистецтво поза музеями” в приміщенні Лановецької міської комунальної установи “Культурний центр народного художника України І.С. Марчука”. Подвиг “Кіборгів” сколихнув увесь світ. Саме вони 242 дні тримали оборону будівлі летовища.
На майданчику виставки було інстальовано події при обороні Донецького аеропорту, представлено документальні матеріали, передані учасником оборони Донецького аеропорту Сергієм Гончаруком, який проживає в місті Ланівці. Озвучення, напівзруйноване приміщення створюють ефект реалістичності, безпосередньої участі у подіях. “Це нова форма відображення дійсності у мистецтві, своєрідна театралізація. Для того, щоб ми могли усе відчути”, – відзначив куратор виставки Іван Лобунь.
Художник розповідає, що ця виставка дуже важлива для нього, адже її метою було подякувати усім тим, хто захищав та захищає нас на Сході сьогодні, привернути увагу людей до подвигу “Кіборгів”, розкрити проблематику цієї війни та донести людям її біль. “Виставка – це той внесок, який я роблю для цього. Війна не має кольору – вона чорна і біла. Саме тому мої картини такі”, – відзначив Олег Дробоцький.
Представлена виставка має чітко виражене національно-патріотичне спрямування. Ми сподіваємося, що кожний такий захід дасть суб’єктам пробації змогу переосмислити спосіб свого життя та відношення до оточуючого світу.

Вікторія Трофимчук,
начальник Лановецького районного сектору
філії Державної установи “Центр пробації” в Тернопільській області