Головна Новини На Тернопільщині два дні у лісах воювали повстанці і москалі (фото)

На Тернопільщині два дні у лісах воювали повстанці і москалі (фото)

Два дні, 13-14 жовтня, у «повстанському» лісі за селом Антонівці Шумського району тривав фестиваль-реконструкція «Луни повстанського краю». Під час фестивалю, ініційованого Тернопільською обласною державною адміністрацією, в ході історичної реконструкції кожен міг відчути себе повстанцем і пізнати тогочасний побут – пройти блок-пости і повстанські дозори, долучитися до історичних вишколів, «озброїтись» історичною, краєзнавчою та патріотичною літературою від ЛІТБАТУ, ознайомитися з раритетними документами ОУН-УПА в штабі та пресовій кімнаті, відвідати реставровані об’єкти повстанського табору – пекарню, конюшню, криївку. І найголовніше – поставити собі запитання: «А мені б це було під силу? А я б так зміг?..»
І справді, щоб проникнутись духом та атмосферою повстанського лісу, відчути себе учасником націоналістичного руху до штабу Воєнної округи УПА «Волинь-Південь» з’їхалося чимало гостей, серед яких місцеві жителі та жителі області, активна молодь, школярі, представники культурної інтелігенції, керівництво області та районів. Приїхали на Шумщину й гості з інших областей України.
Програма фестивалю була цікавою та насиченою. Зі сцени виступали відомі українські письменники: Святослав Липовецький з книгою «Бандерівці. 200 історій з ХХ-го століття», Олег Вітвіцький з «Пригодами Алярмика», Орест Лютий з «Лагідною та суворою українізацією», патріотичні гурти й співаки: Володимир Вермінський, «Рутенія», «Тінь сонця». Під час урочистостей голова Тернопільської ОДА Степан Барна та голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук відзначили грамотами та медалями за особливу відвагу, мужність та героїзм під час виконання завдань на східному фронті кращих бійців. Крім цих відзнак, бійці отримали й подяки від Президента України.
«Села Стіжок, Антонівці – це унікальні місця. Тут були зосереджені найбільші потуги Української Повстанської Армії. Водночас, тут було також багато людей, котрі підтримували національно-визвольний рух. Тоді УПА воювала на два фронти: проти німецької, фашистської країни на заході та проти «червоної» Росії, Радянського Союзу на сході. І я вірю в те, що ті здобутки, котрі були тоді, виховали ціле покоління українців, які сьогодні захищають нашу державу від російського агресора на східних рубежах», – зауважив Степан Барна.
Він також підкреслив, що готуючись до відзначення 75-ої річниці створення Української Повстанської Армії, було поставлено за мету відновити комплекс УПА, відбудувати криївку, конюшню, пекарню, облаштувати алею слави з меморіальними стелами. На це виділили кошти з обласного бюджету, а також частину коштів спрямували Тернопільська облдержадміністрація й меценати.


«Дуже багато речей ми зробили своїми зусиллями і це відрадно. Тепер цей комплекс фактично отримав друге дихання. Сподіваюся, ці традиції матимуть продовження. У планах також – створити тут комплекс, який би постійно функціонував і давав можливість ознайомлювати людей, дітей з особливістю боротьби Української Повстанської Армії. За часів Радянського Союзу намагалися зробити все, щоб історія села Антонівці та боротьби повстанців пішла в забуття, ми ж її навпаки відновлюємо. Нам важливо, щоб на прикладі українських повстанців виховувалися майбутні покоління та формувалися майбутні захисники нашої Держави», – акцентував очільник Тернопільщини.
Щоб всі учасники фестивалю краще відчули дух повстанського руху, щоб побачили, в яких умовах повстанцям доводилося відстоювати свою Державу, громадська організація «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» з міста Львів за допомогою організації «Долина» з Івано-Франківської області та хлопців, які відтворюють німецькі збройні формування з Коломиї, зі Львова, Хмельницького й Рівного, відтворили бій упівців з німцями.
«Ми в загальному показали, як це відбувалося по Україні. Адже немає якоїсь конкретної події, прив’язаної до цієї місцевості щодо боїв між німцями та українськими повстанцями, – зазначив Любомир Горбач, голова громадської організації «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» м. Львів.
За його словами, підготовка реконструкції бою ділиться на три етапи. Перший етап – домовленості. Замовником реконструкції була Тернопільська обласна державна адміністрація. На цьому етапі обговорили кошти, які потрібні на реалізацію задуму. Другий етап – формування сценарію та груп, які братимуть в цьому участь. І третій, найважчий етап – відтворення бою безпосередньо на місцевості.
«Саме відтворення бою є досить складним, адже участь у ньому беруть багато людей. А тому все має відбуватися згідно із сценарієм, бо інакше весь задум втрачає сенс. Це велика праця, але вона того варта, бо після побаченого, почутого та пережитого у глядачів є краща можливість відчути та зрозуміти, що доводилося переживати тоді українським повстанцям і чим вони жертвували заради своєї волі і волі Держави, за яку боролися», – наголосив Любомир Горбач.
Завершився захід святковим концертом.