Головна Новини На Тернопільщині відновили криївку ОУН

На Тернопільщині відновили криївку ОУН

21-25 серпня 1943 року на хуторі Веснівка поблизу с. Золота Слобода Козівського району відбувся ІІІ Надзвичайний Великий Збір Організації Українських Націоналістів, на якому була прийнята оновлена програма ОУН (б) і внесено зміни до структури Організації. На Тернопільщині з нагоди День незалежності та 75-ої річниці ІІІ-го Надзвичайного Великого Збору ОУН у селі Золота Слобода Козівського району відновили криївку, де переховувалися націоналісти, та встановили пам’ятний знак на місці, де планувалося проведення історичної події, а також відновили саму хату на хуторі Веснівка, де, власне, відбувся Збір, пише Доба

Як повдомили в прес-службі облдержадміністрації, участь у заходах взяли керівництво області та району, громадськість, духовенство та місцеві жителі.

Приїхав і відомий український письменник Василь Шкляр, який неодноразово у своїх романах про боротьбу ОУН-УПА згадує Тернопільщину. Завдяки спільним зусиллям влади, науковців та істориків, активної громадськості у Золотій Слободі вдалося відновити історичну криївку, яку навесні 1943 року на подвір’ї Василя Чарківського – старшини Галицької Армії побудували місцеві члени організації ОУН.  Криївка була розрахована на десяток осіб. Крім того, у селі Золота Слобода встановили пам’ятний знак на місці, де відбувався збір делегатів по проведенню Збору.