Головна Новини На Тернопільщині відзначили маму дев’яти дітей

На Тернопільщині відзначили маму дев’яти дітей

На Тернопільщині з початку року 28 багатодітних матерів отримали відзнаку “Мати-героїня”. Цією державною нагородою відзначають жінок, які народили і виховали до восьмирічного віку 5-х і більше дітей, та матерів, які виховують усиновлених дітей.

На церемонію нагородження зібралися матері з різних куточків області. Підтримати їх приїхали і їхні рідні. Звання «Мати-героїня» присвоїли Марії Стельмащук із села Жолобки Шумського району. Серед нагороджених жінок у неї найбільша родина.

– У нашій сім’ї – дев’ять дітей, – розповідає жінка. – Четверо хлопчиків та п’ять дівчаток. Найстаршій дитині 16 років, а молодшій – три. Для нас діти – це дар Божий. Ми усіх їх дуже любимо. Завжди навчали їх бути дружними, любити і допомагати одне одному. І вони до нас прислухаються, старші вчать молодших всім ділитись, підтримують одне одного.

Аби нагодувати велику родину, пані Марія, буває, і пів дня готує на кухні.

– Якщо варю борщ, то беру восьмилітрову катрулю, – розповідає жінка. – А от у суботу завжди робимо вареники, то їх треба, як мінімум, 200 штук.

Багатодітна мама зізнається, Соломійка, Олеся, Андрійко, Павлик, Ангеліна, Давидко, Катруся, Сашуня та Яночка практично не сваряться між собою, а старші дуже підтримують молодших, діляться усім, допомагають в домашніх справах.

– Я щаслива мама, що мої дітки здорові, навчаються, ростуть добрими і щирими, – зізнається жінка. – Для нас з чоловіком – це найбільша радість.

До слова, матерям-героїням, які отримали нагороди виплатять одноразову допомогу – 19 210 гривень. Всього на Тернопільщині таку відзнаку отримали  6642 жінки з 2003 по 2019 рік. З них 86 осіб виховує понад 10 дітей, повідомив начальник обласного управління сім’ї та молоді Ігор Чорний. Загалом же на Тернопільщині проживає понад 13050 багатодітних сімей, в яких виховуються близько 43 400 дітей.

Софія ПРОЦИК, Наш день