Головна Новини На Тернопільщині волонтери залишились без даху над головою

На Тернопільщині волонтери залишились без даху над головою

У Збаражі волонтерський штаб виселяють із приміщення, а вони далі продовжують допомагати бійцям.
Хочу довести до відома громадськості району, що нашу волонтерську організацію, яка з перших днів Революції Гідності, а згодом із початком російсько-української війни допомагає українським військовим на Сході, хочуть виселити із приміщення, яке ми впродовж чотирьох років орендуємо. сумлінно і вчасно сплачуючи орендну плату, комунальні послуги та податки, пише Народне слово.

Днями до нас надійшов черговий офіційний лист від ПАТ «Укрпошта» з Києва, яке є власником приміщення, у якому нам повідомили про те, що не продовжать з нами договір оренди, який закінчився 19 вересня цього року. А у телефонній розмові юрист підприємства пояснив, що у них змінилася політика і вони не можуть продовжити Штабу оренду на старих умовах. Коли ж ми поцікавилися, у чому полягають нові умови, нам не відповіли, а запропонували взяти участь у електронних торгах на «Прозорро», де уже виставлене приміщення Штабу. Ми розуміємо, що приміщення у центрі міста – ласий шматочок для підприємців. І для «Укрпошти» економічно вигідніше, щоб тут знаходилась якась торгова точка, яка б платила їм комерційну орендну плату на рівні 15%, яку ми як неприбуткова організація не зможемо сплачувати. Так само безперспективною є участь Штабу у тендері, оскільки за нині діючим законодавством волонтерські організації не мають жодного пріоритету під час здійснення тендерних торгів. Ми згідні йти на «Прозорро», але прекрасно розуміємо, що як неприбуткова організація не можемо на рівних конкурувати з комерційними організаціями і платити оренду на рівні 15%.
Небажання державного підприємства «Укрпошта» переукладати з нами договір оренди ми, волонтери Штабу, трактуємо як спробу державної структури унеможливити діяльність організації. Чотири роки ми працюємо на альтруїстичних засадах, без канікул та вихідних. Хочемо запитати владу, чи їм потрібна в районі наша волонтерська організація, бо складається враження, що ні. Єдиний керівник, який цікавився нашими потребами і реально допомагав Штабу, був Юрій Горайський, який жив і загинув як Герой. Може, ми й не потрібні владі, зате ми точно знаємо, що потрібні фронту. Щодня з проханням допомогти до нас звертаються бійці з різних підрозділів ЗСУ та добробатів, сюди, в Штаб, приходять волоньери, бійці, їхні родичі, ми їм допомагаємо, консультуємо навіть із юридичних питань. Усі звикли, що Штаб знаходиться в центрі, де його легко знайти. Крім збору допомоги на потреби АТО, в приміщенні Штабу діє імпровізований музей артефактів російсько-української війни, який часто відвідують діти, приходять цілими класами. З огляду на викладене, складається враження , що у Збаражі забули , що у нас в країні війна, і на фронті, чи не щодень гинуть хлопці.

Володимир ГОЛОДНЮК,
керівник ГО Штаб Національного спротиву Збаразького району