Головна Новини На Тернопільщині виявили сім видів небезпечних іграшок

На Тернопільщині виявили сім видів небезпечних іграшок

Протягом 4 кварталу 2018 року спеціалістами відділу ринкового та метрологічного нагляду Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області здійснено 27 перевірок характеристик продукції (іграшки, мийні засоби для прання або чищення, що  містять поверхнево-активні речовини, електричне та електронне обладнання, техніка для використання в побуті), з яких 18 перевірок проведено згідно Секторального плану державного ринкового нагляду на 2018 рік та 9 позапланових перевірок проведено за ланцюгом постачання.

Із 27 проведених перевірок характеристик продукції порушення законодавства з ринкового нагляду встановлено в 21 суб’єкта господарювання (77,78 % від перевірених СГ).

За результатами перевірок надано 42 рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів, 5 – рішень про внесення змін до рішень, 13 – рішень про скасування рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів. На суб’єктів господарювання складено 19 протоколів про виявлені порушення законодавства з ринкового нагляду, винесено 21 постанову про накладення штрафних санкцій на суму 116,45 тис. грн., з яких 113,95 тис. грн. сплачено в добровільному порядку.

Під час здійснення перевірок характеристик продукції було відібрано 15 видів продукції для проведення експертизи, вартість яких становить 11,67 тис. грн., вартість проведених експертиз – 62,89 тис. грн. Згідно результатів випробувань 13 відібраних зразків продукції (86,67% від загальної кількості відібраних зразків) не відповідають встановленим вимогам, а саме:

– 6 зразків продукції не відповідає вимогам Технічного регламенту низьковольтного електричного обладнання, затвердженого постановою КМУ від 16.12.2015р. №1067;

– 7 зразків продукції не відповідає вимогам Технічного регламенту безпечності іграшок, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2018р. №151.

Як приклад, за результатами проведених випробувань встановлено те, що одна із  відібраних іграшок, а саме – іграшка “Намет” TM “L.O.L. SURPRISE”  арт. 225-10,  дата виготовлення – 2018,  штрих код 6904161555833, виробник –  Китай, за результатами протоколу випробувань становить  високий ступінь ризику. Зразок не відповідає за такими показниками як, на маркуванні іграшки не зазначено виробника та імпортера, зареєстровану торговельну марку чи назву, адресу для контактів з виробником чи імпортером, іграшка не відповідає по показнику займистості (швидкість поширення полум’я становить від 19 до 33 мм/с, присутні розплавлені каплі речовин, що перевищує встановлені норми).

Суб’єктами господарювання до держбюджету відшкодовано 37,16 тис. грн. вартості відібраних зразків продукції та проведення їх експертизи, за результатами якої встановлено, що продукція становить ризик та/або не відповідає вимогам, технічних регламентів.

Заходи по метрологічному нагляду не здійснювалися у зв’язку із дією  Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (ст. 2 вказаного Закону).