Головна Новини На Тернопільщині вакциною Pfizer щепили 99-річну жінку

На Тернопільщині вакциною Pfizer щепили 99-річну жінку

Найстарша провакцинована від COVID-19 жінка в області, яку щепили вакциною Pfizer, почувається добре, побічних реакцій у неї немає. Це – 99-річна мешканка обласного геріатричного пансіонату Ірина Курова. Про це розповів директор пансіонату Степан Глушко.

За його словами, окрім Ірини Курової в геріатричному будинку, що в Петрикові поблизу Тернополя, планують провакцинувати 146 людей.

Мешканку геріатричного пансіонату Ірину Курову щепили вчора. Жінка каже, побічних реакцій у неї не було. На COVID-19, розповідає, не хворіла, повідомляє Суспільне.

Психологиня Мар’яна Періг розповідає, Ірина Курова – найстарша жителька геріатричного пансіонату. Загалом, каже психологиня, тут мешкають 150 людей. За вчора провакцинували 60 осіб.

“Температури немає, є легкий біль у руці, а в загальному все добре”, – каже Періг.

Провакцинували також 79-річну Марію Вітів. Вона живе в одній кімнаті з Іриною Куровою. Коронавірусом, каже, теж не хворіла:

“Почуваюся добре, не боліло нічого”.

У геріатричному будинку планують імунізувати 146 жителів і 36 працівників, розповів директор пансіонату Степан Глушок.

Доктор медичних наук Василь Копча розповів, як у людей старшого віку виробляється імунітет до коронавірусу після вакцинації:

“Якщо щепити, то в старших людей для синтезу, для вироблення імунітету потрібно набагато довше часу і цей імунітет однозначно буде менш напруженим, менш тривалим, і менш дієвим, ніж у людини молодої”.

Епідеміолог обласного лабораторного центру Володимир Паничев каже, літні люди важче переносять хворобу, тому вакцинувати їх потрібно:

“Група 80 років –таких людей відносно небагато у відсотковому виразі в структурі населення. Як правило, ці люди мають цілу низку супутніх патологій. За віком вони відносяться до групи вікового ризику, тому звичайно їх потрібно щеплювати”.

За вчора в області препаратом Pfizer провакцинували 132 людини. Це – жителі геріатричних будинків Тернопільщини, розповіла регіональна координаторка вакцинації Марія Павельєва.

Нагадаємо, вакцину американського виробництва в область передали 18 квітня, ми отримали 1 170 доз. Ними вакцинуватимуть жителів будинків-інтернатів для пенсіонерів і будинків для пристарілих, а також працівників пожежно-рятувальної служби.