Головна Новини На Тернопільщині більшає хворих на COVID-19

На Тернопільщині більшає хворих на COVID-19

коронавірус

За останні шість тижнів на Тернопільщині зросла захворюваність на COVID-19. Про це Суспільному повідомила головна санітарна лікарка області Оксана Чайчук.

За її словами, збільшення кількості хворих на коронавірус почали в області фіксувати у липні.

“Ріст захворюваності у нас розпочався з 25 тижня року, коли було зареєстровано 24 випадки. 26 тиждень – 45 випадків, 27-ий тиждень – 59, 28-ий – 75, 29 тиждень – 131 випадок. І ось зараз маємо 30 тиждень року. У нас за ці дні тижня вже зареєстровано 143 випадки. Ще додасться кілька випадків й буде більше. Якщо рахувати 25-ий і 29-ий тижні, то ріст був до 74%. Летальних випадків за останні вісім тижнів не зареєстрували, тобто перебіг хвороби відбувається легко. А рівень заповненості ліжок хворими – тільки 6%”, пише Суспільне.

За словами головної санітарної лікарки області, на зростання захворюваності вплинула війна.

“Люди перестали дотримуватися карантинних заходів. Впливає на це і велика міграція населення. Зараз у нас перемішуються люди з різних територій України, мігрують з Європи, назад повертаються. Ці чинники спричинили ріст захворюваності, але він не є кардинально високий”.

Оксана Чайчук каже, симптоми штаму COVID – 19 “Омікрон”: температура, слабкість, біль у суглобах та м’язах.

“Омікрон”, зазвичай, не характеризується важким перебігом, але легковажити лікуванням та протиепідемічними заходами не можна. Усі раніше проведені карантинні заходи, як у мирний час, так і під час війни, були ефективні. Треба щепитися згідно з рекомендаціями МОЗ України. Ми говорили про третю бустерну дозу, яка була необхідна для підсилення першої та другої вакцинальної дози. Зараз МОЗ вже говорить про другу бустерну дозу. Тобто, це вже четверте щеплення за рахунком, щоб підтримати той рівень імунітету в організмі, щоб не захворіти на коронавірусну інфекцію. Щепитися необхідно», – каже лікарка.

За її словами, попри війну, потрібно пам’ятати про правила захисту від COVID-19 у громадських місцях та укриттях.

“Насамперед, треба убезпечувати свої органи дихання. У місцях масового скупчення населення: транспорт, магазини, заклади громадського харчування – потрібно дотримуватися заходів безпеки. Потрібно тримати дистанцію, якщо поруч з нами люди із симптомами респіраторної інфекції. І, звісно, при перших проявах, не нехтувати, а звертатися до лікаря, щоб не бути джерелом інфекції для інших. Так як це сезонне захворювання то, однозначно, в осінні та зимові місяці буде підйом захворюваності. Але, зважаючи на те, що у нас щеплена велика кількість населення, майже половина, і що багато людей перехворіло, то ці «криві» захворюваності будуть мати набагато нижчі піки, ніж у попередні роки. Але ще цей сезон ми точно будемо хворіти на коронавірус”, – розповіла головна санітарна лікарка області Оксана Чайчук.

Авторка Анжела Шова