Головна Новини На Тернопільщину прийдуть нові віруси, від яких імунітету немає

На Тернопільщину прийдуть нові віруси, від яких імунітету немає

На Тернопілля прийде “Колорадо”, “Сінгапур” та уже знайомий “Мічиган”. Саме ці штами грипу циркулюватимуть у нас цього епідемічного сезону. Про це під час засідання прес-клубу повідомила завідувачка відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України, головний позаштатний спеціаліст-епідеміолог управління охорони здоров’я Марія Павельєва, пише Номер 1

За словами пані Павельєвої, два штами грипу – “Сінгапур” та “Колорадо” – минулими роками не циркулювали, відтак імунітету в населення немає, тому епідеміологи прогнозують зростання захворюваності на грип та ГРВІ.

– Коли у Північній півкулі циркулював «Сінгапур», то хворіли на нього в основному діти до 5 років та люди похилого віку. Саме ці категорії є у групі ризику і вони мали би насамперед зробити профілактичні щеплення, – каже Марія Павельєва.

На даний час епідемічна ситуація щодо грипу в нормі.

– Захворюваність на ГРВІ та грип знаходиться на неепідемічному рівні, що притаманно початку епідемічного сезону. Спостерігається низька інтенсивність активності грипу, немає його географічного поширення, немає лабораторного підтвердження циркуляції вірусів, – розповіла пані Павельєва.

Та саме зараз, за словами епідеміологів, найкращий період для того, щоби зробити щеплення від грипу і не захворіти у майбутньому.

– Вакцинація – єдиний спосіб урятуватись від хвороби або ж перенести її без ускладнень. Адже відомо, що грип небезпечний саме ускладненням. Особливо це стосується старших людей, вагітних, дітей, людей із хронічними захворюваннями. У групі ризику – медики та педагоги, які постійно спілкуються з великою кількістю людей, – каже пані Павельєва.

Вакцинація від грипу є рекомендованою, але не обов’язковою. Тому громадяни можуть придбати вакцину тільки власним коштом. Вартує вона в залежності від виробника від 200 до 330 грн. Однак, кажуть медики, лікування від грипу обійдеться у кілька разів дорожче.

– В області вже з’явилися два види вакцини для профілактики грипу. Це корейська «Джусіфлю» та французька «Ваксігрип тетра». Придбати вакцину можна не у всіх аптеках, а тільки у двох-трьох, які працюють під замовлення. Якщо є бажаючі придбати вакцину, то аптеки замовляють необхідну кількість і за короткий період її вже можна придбати, – повідомила епідеміолог.

Як зазначила Марія Павельєва, на Тернопільщині є ряд установ та підприємств, які закуповують вакцину для безкоштовного щеплення своїх працівників. Керівництво, каже фахівець, підрахувало, що економічно це вигідніше, ніж оплачувати лікарняні.

Вакцинуватися варто лише під наглядом лікаря, а при проведенні профілактичного щеплення необхідно дотримуватись ряду вимог.

– Оптимальна температура зберігання вакцини в аптеці – +2 – +8 градусів. Після її купівлі саме при такому температурному режимі її треба доставити до кабінету профілактичних щеплень. Напередодні проведення щеплення необхідно звернутися до свого сімейного лікаря, пройти огляд та отримати дозвіл на вакцинацію. Щеплення має проводитись тільки у профілактичному кабінеті, де є відповідний медичний персонал. Після профілактичного щеплення людина ще має упродовж 30 хвилин перебувати у медичному закладі для спостереження на випадок несприятливих подій після імунізації, – підсумувала Марія Павельєва.

Іван Білий

Джерело: Тижневик “Номер один”