Головна Новини На Тернопіллі селяни об’єдналися та вирощують екзотику (фото)

На Тернопіллі селяни об’єдналися та вирощують екзотику (фото)

Мешканці Тернопільщини власним прикладом доводять, що займатися власною прибутковою справою можна тут, працюючи не на когось, а на себе. Так, жителі області взялися за екзотичний бізнес, об’єднавши зусилля та створивши  равликову ферму.

Зокрема, активно вирощують равликів на Шумщині — в Угорську, Мировому та Боровиці. Такий бізнес започаткували одразу три подружжя.

Віктор і Таня Грицаюки раніше займалися вирощуванням печериць. Коли у Шумську потужно зарекомендував себе волонтерський рух, віддали виробничі приміщення під склади.

Олександр та Людмила Олійники з початку війни переїхали сюди на постійне місце проживання  з Росії. Жінка сама з Боложівки, а чоловік теж має родинне коріння з Шумщини. Треті партнери – Іван та Оксана Карп’юки.

Про користь равликів прочитали в інтернеті, крім того, Людмила розповідає, що кілька разів пробувала равликів у ресторанах, і їй сподобалося. Отож, зваживши усі за і проти, взялися за справу, пише «Шумськ. Інфо».

Робили усе власними силами, нікого не наймали, не просили допомоги, вкладали свої кошти. Вступили у кооператив равлиководів у Тернополі і закупили там мальок. Коли почали займатися вирощуванням равликів, дізналися, що на Шумщині вони не єдині, і тепер є партнерами по бізнесу з іншими виробниками.

Співпрацюють з подружжям Іванни Бейдель та Андрія Свірського з Угорська, яке має договір на постачання равликового м’яса у Дубно, де його фасують, і вже у Шумськ равлики повертаються маринованими у баночках, а справжнім делікатесом є равликова ікра. Свою продукцію презентували уже на чотирьох виставках, а за сприяння дякують Шумській міській раді та ГО «ІнСорс».

До слова, равлики — це дієтичний продукт, де є високий вміст амінокислот та відсутній холестерин, є омега-3 жирні кислоти. Їх вживання позитивно впливає на функцію зору, покращує пам’ять, запобігає захворюванням серцево-судинної системи, рекомендований вагітним, при діабеті, а також для покращання психічного і фізичного розвитку дітей. Ікра з равлика уповільнює процес старіння, підвищує інтелект, допомагає відновити сили, підвищує потенцію. А от равликову ікру ще називають морською перлиною, а самого равлика – дощовим грибом.

Продукт також містить у собі колаген, що корисно для шкіри, тому слиз з равлика застосовують для лікування її захворювань, а також – при переломах кісток. Загалом, у 100 г равлика є: 3,5 мг заліза; 250 мг магнію (що набагато більше, ніж у яловичині, свинині, курці або рибі); 382 мг калію; 272 мг фосфору; 70 мг натрію; 10 мг кальцію; 1 мг цинку; 0,4 мг міді; 27,5 мкг селену; 0,5 мкг вітаміну В12; 0,1 мг вітаміну В6; 100 МО вітаміну А; 5 мг вітаміну Е; 0, 1 мкг вітаміну К; 0,1 мг рибофлавіну; 1,4 мг ніацину; 6 мкг фолієвої кислоти; 65 мг холіну.

Джерело

0-02-05-7637755e3d28dbbb91902bd67c82bf4ecbdd332db96833cf639e966731590583_full-700x471.jpg 0-02-05-3831e0fc09b03c6f4ee6090d17da65bc2fa9000010386c0c2c41710558d16b04_full-e1577543857211-700x528.jpg