Головна Новини На місці поблизу Теребовлі, де храм провалився під землю разом із вірянами,...

На місці поблизу Теребовлі, де храм провалився під землю разом із вірянами, стоїть хрест

“Тут, на горі Покрівка, була церква Покрови Пресвятої Богородиці”, – такий напис витесано на кам’яному хресті. Його на початку 2000-го встановили неподалік центру Теребовлі Тернопільської області.

З дитинства пам’ятаю легенду про цей храм. Тутешній парох мав доньку. Не відмовляв їй у жодних забаганках. Якось перед Великоднем дівчина попросила в батька черевички з хліба. Мовляв, тільки в таких піде на святкову службу. Черевички їй зробили. Щойно зайшла до церкви – споруда провалилася під землю разом із вірянами, пише Gazeta.ua.

– Кажуть, якщо в тому місці у Страсну п’ятницю чи на Покрову притулити вухо до землі, можна почути, як б’ють дзвони і кричать люди, – розповідає екскурсовод Ігор Зінчишин, 70 років. – Церква Покрови в Теребовлі справді була. Але не на горі Покрівці, а біля її підніжжя. Поряд розкинувся цвинтар. Храм був православний, уніатів тутешні люди не любили. Імовірно, згорів у ХІХ столітті. На його місці звели склади для дров. А в міжвоєнні роки побудували електричну станцію. Все, що залишилося, – надгробки, які зберігаються у краєзнавчому музеї.

Легенда про церкву, яка пішла під землю, є в багатьох регіонах. На Волині розповідають, що жінка задивилася на хрест, перечепилася, впала і сказала: “А щоб ти під землю провалилася!” Прокльон збувся.

Фольклорист 63-річний Віктор Давидюк записав півтора десятка подібних історій.

– Такі перекази прийшли до нас із Болгарії у ХVI–ХVІІ століттях, у період розквіту православ’я, – говорить дослідник. – Їх переповідають у місцевостях, де є карстові печери й розломи у земній корі. Є різні варіанти, але об’єднує їх одне – прокляття землі. Вона для предків була свята.