Головна Новини На Монастирищині діти можуть залишитися без школи

На Монастирищині діти можуть залишитися без школи

У Монастириській міській громаді розкинулось мальовниче село Маркова. Сюди переїжджають жити люди, адже тут не лише чисте повітря та сприятлива екологія, а й всі умови, аби діти ходили у садочок, а школярі здобували початкову освіту. Однак днями тут розгорівся справжній конфлікт, адже школу-сад, яка функціонує багато років, хочуть реорганізувати у простий садочок. Виходить, що  школярам доведеться ходити до найближчого навчального закладу за чотири кілометри.

Конфлікт розпочався з того, що у Монастириській міській раді в управлінні освіти мешканцям повідомили, що комплекс школа-садок існувати не може, а точніше, два навчальні заклади потрібно розділити. Але звести окрему школу не можливо, оскільки немає коштів і недостатня кількість учнів. Дітей у школі справді мало, станом на 1 вересня її мають відвідати п’ять першачків і двоє четвертокласників. До села Завадівка, куди представники влади пропонують перевести на навчання дітей, 4 кілометри. Є можливість довозити дітей рейсовим автобусом, але він прибуває у Завадівку задовго до початку навчального процесу. Мешканці Маркова збираються шкільне питання поставити перед керівництвом громади, адже мова йде про дитячу безпеку, а також успішність школярів. На їхню думку, краще, коли учитель має змогу приділити більше уваги кожній дитині, а не вибірково, пише тижневик “Номер одине”

– Начальник управління освіти, культури, молоді та спорту Монастириської міської ради Володимир Сапа подав проєкт рішення до міської ради на реорганізацію закладу. 8 червня  відбулася сесія, де вирішили перенести дане питання, адже батьки проти закриття школи. Нас підтримали депутати, але чи буде так і надалі, не знаємо, і якого результату ми зможемо добитися, також не знаємо. Ми – ініціативна група батьків, які проти того, аби наші діти відвідували іншу школу. Вимагаємо, щоби школа-сад залишилася, нам повідомили, що такого не може бути, а чим це аргументовано – не відомо. Також варто відзначити питання фінансування, а точніше його брак. Адже харчування дітей у садочку забезпечуємо ми – батьки. Перекрили дах за рахунок спонсорських коштів, ремонт водяного насоса також оплатили спонсори. Інші потреби у ремонті, іграшках узяли на себе батьки, оскільки нам чітко було сказано, що коштів немає, – розповіла жителька села Маркова Ольга Венгринович.

Журналісти нашого видання намагалися зв’язатись із Володимиром Сапою та  уповноваженою особою керівника Лесею Мохун, однак через свою зайнятість вони не змогли прокоментувати дану ситуацію.