Головна Новини На Зборівщині відновлюють єврейське кладовище (Відео)

На Зборівщині відновлюють єврейське кладовище (Відео)

Мацева – це єврейський надгробок. Наша знімальна група разом із археологом та директором Залозецького краєзнавчого музею Василем Ільчишиним побували на колишньому єврейському кладовищі у селищі Залізці, на Зборівщині, Т1

Колись таких плит, мацев, там були сотні. Та з часу Другої світової війни все змінилося, розповів Василь Ільчишин. Почалися утиски, потім Голокост і тотальне знищення не тільки самого населення, але й свідчення про них.

Фашисти знищували матеріальні свідчення присутності євреїв, додає фахівець. Зокрема, цвинтарі. Надгробки розбирали і використовували як будівельний матеріал. Адже їх виготовляли із суцільного каменю.

Частину мацев використали для будівництва сходів у місцевій поліклініці, зокрема, тмх, які ведуть до бак-лабораторії. Люди десятки років ходили по єврейських надгробних плитах. Це був моральний обов’язок громади – забрати їх звідси і перевезти на кладовище, переконаний архіолог.

Наразі перенесли і встановили 25 мацев, які демонтували із території поліклініки. Усі написи на плитах, до слова, перекладені, відомо хто де був похований.

Цікаві для досліджень і зображення на плитах, зауважує археолог. Надгробкам, каже фахівець, близько сотні років і більше. Напівкруглі виготовлені із каменю пісковика в 20-30 роках минулого століття. Прямокутні надгробки давніші, їх виготовили із вапняка у першій половині ХІХ сторіччя.

Роботу із повернення мацев на, єдине у селищі, єврейське кладовище у Залізцях – продовжують. Підтримує цей процес фінансово товариство Охалей Цадікім. Завдяки цьому вдалося не лише встановити і перекласти надгробки, але й зробити сходи на території поліклініки.

Директор Залозецького краєзнавчого музею каже, що біля брами на цвинтарі буде встановлений тримовний інформаційний банер, де буде історія єврейської громади і опис робіт, які тут зробили. Це, зазначає, дозволить не лише відновити історичну справедливість, але і зробити у Залізцях туристичну локацію, подивитись на яку приїжджатимуть туристи із різних міст.