Головна Новини На городі жительки Гусятинщини досі красуються червонобокі полуниці

На городі жительки Гусятинщини досі красуються червонобокі полуниці

На календарі листопад, а на грядці Теодозії Польняк у селі Чагарі колишнього Гусятинського району й досі красуються червонобокі полуниці. Дивлячись на корзини заповнені ягодами, навіть не віриться, що дозрівали вони зовсім не під лагідним літнім сонцем. Та це аж ніяк не вплинуло ні на їхній смак, ні на зовнішній вигляд, ні на щедрий урожай, пише Сільський господар плюс.

– Полуницями ми починаємо ласувати наприкінці травня – на початку червня, – розповідає Теодозія. – Першими дозрівають ранні сорти Доміно, Алегро, Лючія, Клері. Сорти одноразового плодоношення закінчуємо збирати в липні, а от ремонтантними смакуємо до листопада. Їх у мене – сімнадцять. Загалом на моєму городі висаджено сорок п’ять сортів полуниці італійської та американської селекцій.

Ремонтантні сорти бувають двох видів: такі, що родять двічі в рік, і ті що безперервно плодоносять від весни аж до п’ятиградусних морозів. Ягоди в них дуже солодкі, запашні та великі. Розміри, форма і колір в кожного сорту своя. Однак всіх їх поєднує одна особливість – висока врожайність.

– У догляді ремонтантні сорти такі ж, як і традиційні, – каже господиня. – Єдине, перед другими «жнивами» слід провести аналогічну обробку, що й навесні: підживити, просапати. Морозів ремонтантні ягоди не бояться, навіть після нічних мінус три градуси ми продовжували збирати урожай.

Часто городників турбує питання, в яку пору краще садити полуниці. Теодозія Польняк каже, що це можна робити як і восени, так і навесні. Саме зараз жінка й ділиться своїми саджанцями. За теплої погоди і доброго поливу вони, каже, неодмінно приживуться. Крім того, навесні висаджені осінню кущі вже порадують ягодами. Звичайні сорти полуниць живуть до п’яти років, а ремонтантні – до трьох. Тоді насадження потрібно поновлювати, – радить Теодозія Польняк.

– Що стосується осінньої обробки, то в цій порі я полуниці не підживлюю. А от взимку, коли лежить сніг, посипаю ділянку курячим послідом. Навесні скошую старе листя, підживлюю, просапую, а коли кущі починають цвісти, мульчую соломою і чекаю на новий урожай.

Марія БЕЗКОРОВАЙНА