Головна Новини Начальниця Тернопільської митниці приховувала інформацію від НАБУ

Начальниця Тернопільської митниці приховувала інформацію від НАБУ

Тернопільський суд оштрафував начальницю місцевої митниці Оксану Антонович на 4 250 грн за неподання інформації Національне антикорупційне бюро України.
Про це стало відомо 6 вересня через постанови, опублікованого в Єдиному реєстрі судових рішень, інформує Цензор.НЕТ.

Детективи НАБУ вели службове розслідування щодо можливих зловживань в діях працівників Тернопільської митниці, говориться в матеріалах справи. І зажадали інформаційним запитом дані про ввезення в Україну автомобілів, запчастин і комплектуючих за конкретний період часу. Але у відповідь отримали відмову, підписану Оксаною Антонович.

Чиновниця посилалася на те, що інформація охороняється законом і не може розголошуватися третім особам без дозволу “суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності”. Тобто, тих осіб або фірм, які ввозили в Україну і розмитнювали в Тернополі автомобілі і комплектуючі, які фігурували в розслідуванні проти митників.

Під час засідання Оксана Антонович провини не визнала і пояснила свою позицію наступними аргументами. На її думку, законодавство дозволяє детективам НАБУ витребувати певні документи, якщо ведеться досудове розслідування. Але слідчі не послалися на номер виробництва. Причому, зробили це двічі, так як раніше вже надсилали митникам схожі запит.

Також в службовій записці детектива НАБУ, зазначила Антонович, йшлося про те, що слідчі перевіряють можливу наявність змови між працівниками митниці та підприємцями при ввезенні автомобілів в 2015-17 роках, а інформацію просили надати по 2017-18 рр.

Наостанок начальниця Тернопільської митниці додала, що в НАБУ вимагають дані лише про суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, але не згадують про конкретні чиновників, які в зазначений період робили митне оформлення транспорту.

Заслухавши обидві сторони, суддя Тернопільського міськрайонного суду зазначив, що спірне питання регулюється законом про НАБУ, і право на інформацію детективів не обмежується тільки рамками досудового розслідування. Тому аргументи начальниці Тернопільської митниці визнані недостатніми – суд постановив оштрафувати її на 4 250 грн.