Головна Новини Настоятель Почаївської лаври і міський голова на співпрацю з епідеміологами не йдуть...

Настоятель Почаївської лаври і міський голова на співпрацю з епідеміологами не йдуть – це може мати страшні наслідки

Різке збільшення потоку інфікованих COVID-19 на Шумщині епідеміологи пов’язують із ситуацією, що склалася у Свято-Успенській Почаївській лаврі. Втім, предстоятель святині на перемовини з обласною владою поки що не йде, пише Терен

Про це стало відомо 16 квітня під час засідання оперативного Штабу із боротьби із коронавірусною інфекцією в Тернопільській обласній держадміністрації (ОДА). Саме там, до речі, вирішили посилити карантинні заходи у період із 13 год. у суботу, 18 квітня, включно до 6 год. у вівторок, 21 квітня, на Тернопільщині. До початку цього періоду планують зняти проблему у Почаєві, де святинею керують священнослужителі УПЦ Московського патріархату.

– У нас сьогодні (16 квітня – прим.) визріла ситуація у Шумському району, що тісно пов’язана із Почаївською лаврою, – розповідає головна санітарна лікарка Тернопілля Оксана Чайчук. – Священник, який співає у хорі Почаївської лаври, є також священнослужителем у Збаразькому районі. Його дружина – бухгалтер Шумської районної лікарні. Відповідно, контакти пішли як по бухгалтерії, так і головний лікар в Шумську – уже позитивний.

Відтак медики отримали 21 позитивний результат лише за два дні досліджень. Загалом хворих у районі – 26 осіб.

– Під час епідрозслідування виявилося, що із цим священником пов’язаний також спалах у Дубенському районі на Рівненщині, – додає Оксана Чайчук. – Ми пробували вийти на зв’язок із предстоятелем Лаври. Він не йде. Відгукнувся помічник і пообіцяв до 13-ї години сьогодні надати списки хористів Почаївської лаври. Але цього не сталося. Зараз із керівництвом Лаври намагаються зв’язатися правоохоронці Кременеччини.

Що цікаво, міський голова Почаєва Василь Бойко, за словами пані Чайчук, – також не поспішає надавати допомогу епідеміологам. Що теж ускладнює їхню роботу у напрямку обмеження поширення інфекції.

– Нам вдалося обстежити ще двох священників і двох хористів. Ви ж розумієте, контактів у них всіх – дуже багато, – стверджує Оксана Чайчук. – До того ж, священнослужителі, які співають у хорі Лаври, мають парафії у Шумському, Кременецькому, Збаразькому районах. Як отримаємо результати обстеження, то будемо відразу мати великий спалах інфекції.

Головна санітарна лікарка області запевнила, що можливість офіційного впливу на предстоятеля Лаври вже є. Мовляв, коли 8-ро молдован привезли інфекцію із Почаєва, то консул Молдови подав звернення до керівництва України. Саме через це проблема, що виникла із Лаврою, вже перебуває на контролі у прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Як «Терен» уже повідомляв, наразі в оперативному Штабі вирішили спробувати розв’язати конфлікт із отцями мирним шляхом. У Лавру вже сьогодні, 17 квітня, мали поїхати представник обласної поліції, а також начальник обласного управління внутрішньої політики, релігій і національностей Ігор Кульчицький. Насправді перед ними постало серйозне завдання. Це підтвердив начальник Головного управління Національної поліції в області Олександр Богомол.

– Списки людей ми маємо, – каже він. – Але там – 600 осіб! Перевіряти всіх недоцільно, треба встановити тісне коло контактуючих. Цю інформацію ми передамо в лабораторний центр. Наразі пропоную встановити додаткові блокпости на в’їздах до Почаєва, аби обмежити в’їзд і виїзд, особливо екскурсійних груп і також місцевих. Режим роботи цих постів я просив би залишити у моїй компетенції. Після того, як ми проведемо зустріч і переговори, можливо, вони самі закриються.

За ініціативи голови ОДА Володимира Труша із керівництвом Лаври також спробують домовитися, аби вони дали дозвіл на дезінфекцію усього комплексу споруд святині. Провести ці роботи безкоштовно беруться працівники Державної служби надзвичайних ситуацій в області.