Головна Новини Нарешті міські котельні на торфі стануть безпечними та відповідатимуть європейським екологічним нормам

Нарешті міські котельні на торфі стануть безпечними та відповідатимуть європейським екологічним нормам

Тернопільські котельні на альтернативному паливі зробили ще більше екологічнішими. Як стверджують експерти – шкідливі витрати просто мізерні. Більше того, тернопільські котельні можуть працювати не лише на торфі, а й на трісці, пелеті, соняшниковому лушпині, соломі, кукурудзі тощо.

Труби котелень подовжили до понад 30 метрів
На вимогу тернополян димові труби трьох котелень на торфі у місті подовжено до понад 30 метрів. Про це повідомив генеральний директор групи компаній «Промгазтехнологія» Олег Воєводкін у виступі на круглому столі, який відбувся 31 липня у Тернополі.
«У проекті, згідно методичних розрахунків, були закладені димові труби висотою 22 м. На прохання мешканців ми внесли зміни до проекту і подовжили їх на вулицях Київській, Івана Фрака, Лемківській до 34 м.
Труба котельні, що на вулиці Купчинського, була вмонтована в стару цегельну, довжиною понад 50 м. Котельні на вул. Лесі Українки та вул. Живова для відводу димових газів використовують вже існуючи труби, які від початку були понад 30 м.
Воєводкін запевнив, що така висота димових труб повністю забезпечує безпечність розсіювання викидів для мешканців прилеглих до котелень вулиць.

Тернопільська альтернатива – це не лише торф
Експерт також повідомив, що “Промгазтехнологія” має унікальний досвід роботи з різними видами твердого палива, яке може сьогодні замінити газ.
«Розробляючи, а також виготовляючи котли та інше обладнання і автоматику для теплоенергетики наша компанія отримала сертифікати якості на види палива: тріски, пелет, соняшникового лушпиння, соломи, кукурудзи, торфу і навіть посліду. Всі ці види альтернативного твердого палива ми досліджували і вивчали на практиці. З ними можна працювати й у Тернополі», – зазначив Воєводкін.

Котельні на торфі відповідають європейським нормам
За його словами, ще до продовження труб, котельні на торфі у Тернополі за показником допустимих викидів пилу в атмосферу відповідали європейській нормі – 50 мг/м3. Зараз ситуація ще краща.
«Всі сертифікати та всі виміри, проведені як державними так і незалежними контролюючими організаціями, засвідчують, що котли, встановлені у Тернополі, мають показник викиду пилу 50 мг/м3. В Україні норма становить 150 мг/м3, а в Європі – 50 мг/м3. Тобто ми потрапляємо в європейські норми викиду пилу. І це до продовження труб», – заявив Воєводкін.
Воєводкін пояснив, що в котлах «Промгазтехнології» для очистки від пилу використовуються рукавні фільтри з імпульсною регенерацією.
«Показник очищення рукавним фільтром складає 99,6%. Однак у рукавному фільтрі є один обмежує момент: він може з часом порватися, отже його потрібно постійно контролювати», – пояснив він. Воєводкін запевнив, що у Тернополі буде здійснено постійний контроль за показниками викиду пилу.
«Наша компанія має в розпорядженні сертифіковані пиломери, які будуть проводити заміри в постійному режимі. Їх результати одразу же будуть публікуватись для ознайомлення громадськості».
Воєводкін також запропонував екологічним активістам провести самостійні виміри викидів пилу на котельнях.
«Ми можемо дати активістам пиломер, щоб вони самі перевірили», – пообіцяв Воєводкін.
Нагадаємо, круглий стіл «Екологічні, медичні, юридичні та соціально-економічні аспекти переобладнання комунальних котелень у місті Тернополі на спалювання торфу» відбувся з ініціативи Всеукраїнської громадської правоекологозахисної організації «Зелений Тризуб» за участі експертів: доктора біологічний наук Василя Грубінко, доктора технічних наук Ігора Стадника, кандидат біологічних наук Володимира Хоменчука та ін., а також представників влади та громадських організацій Тернополя.