Головна Новини Наймолодший учасник української експедиції в Антарктиді – уродженець Тернопільщини

Наймолодший учасник української експедиції в Антарктиді – уродженець Тернопільщини

21-річний уродженець Тернопільщини Володимир Хомко – наймолодший учасник української експедиції в Антарктиді. Він – системний адміністратор. Чоловік розповідає, любить подорожувати, займається альпінізмом та скелелазінням, відтак Антарктида була його дитячою мрією.

Володимир Хомко із Тернопільщини – наймолодший учасник 27-ї української антарктичної експедиції. В Антарктиді 21-річний хлопець виконує обов’язки системного адміністратора, адже має технічну освіту, веде канал на YouTube. У серпні торік Володимир подав заявку на участь у черговій експедиції, пише Суспільне.

“Я надіслав в останні дні своє резюме. Довелося чекати більше місяця, але потім все-таки написали, що потрібно приїхати в Київ на технічну співбесіду”, – каже чоловік.

Через початок повномасштабної війни в Україні, команда не встигла вилетіти з Києва. Відтак вони відправилися до Польщі, звідти до Катару, згодом до Бразилії, далі була Чилі. А там із місцевого порту на криголамі полярники приплили до станції “Академік Вернадський”. Ця подорож тривала приблизно місяць.

“Перший раз побачив айсберги. Перші острови – це просто захват. Пінгвіни дуже смішні, падають, кумедно ходять, так повільно”, – каже Володимир.

Хлопець каже, головне завдання системного адміністратора в Антарктиді – підтримка роботи різних систем, насамперед інтернету.

“Також радіозв’язок, бо кожен, хто виходить на острів, має брати з собою рацію”, – каже Володимир.

Хлопець має нічні чергування. Відтак щогодини повинен перевіряти всі приміщення станції та обладнання – дизель-генератори, котли, дистилятори води.

“У нас є морозилка дуже низької температури, це – 80. Вона використовується для біологів та медиків. Також треба перевірити, чи вона працює”, – каже Хомко.

На станції є всі умови для проживання. Зокрема, є 6 кубриків – це приміщення, в яких полярники сплять. Їжу для полярників 27 антарктичної експедиції готує кухар Олег. На столах зазвичай – українські страви.

“Борщ, вареники, деруни. Я вдома так не їв, як тут”, – розповів Володимир.

Полярники на станції мають змогу почитати книги та зайнятися спортом. Також є приміщення для відпочинку. Там зберігаються музейні експонати. Зокрема, фотографії з експедицій, альпіністські спорядження, валюти різних держав, настільні ігри та музичні інструменти.

“Ще одна традиція, яка залишилася з давніх часів, це коли туристки-жінки приїжджали на станцію, бармен їм наливав якісь алкогольні напої взамін на бюстгальтери. Ця традиція далі збереглася, тут є така колекція”, – каже чоловік.

В Антарктиді полярники відзначають християнські свята. Також на острові поблизу станції є капличка, тут полярники освячують паску. Експедиція триває рік. У ній беруть участь 14 людей.

Під час експедиції науковці досліджують верхню частину атмосфери Землі, вивчають антарктичних тварин та рослин, клімат, зокрема, глобальне потепління.

“На вершині Куполу знаходяться стовпці, які відображають межу льодовика. Наші науковці приходять з георадаром та визначають, де які є межі цього льодовика, як він зміщується з кожним роком”, – каже Володимир.

Хлопець розповідає, сумує за рідними та друзями. Чоловік каже, на Південному полюсі за тисячі кілометрів від батьківського дому, переймається долею України.

“Ми бачимо, як діти маленькі продають якісь коктейлі, лимонади, сувеніри, щоб зібрати гроші на армію. Завдяки такій згуртованості ми переможемо обов’язково”, – каже Хомко