Головна Новини Муніципальний Галицький камерний оркестр завершив черговий концертний сезон

Муніципальний Галицький камерний оркестр завершив черговий концертний сезон

Так склалося історично, що мистецькі колективи живуть за своїм відліком часу. І життя артистів вимірюється не роками, а концертними сезонами. Отож, мистецький рік, розпочинаючись у жовтні, завершується в червні-липні: в ідеальному варіанті – гастролями (зокрема, у театрів) і відпусткою, а в скороченому, із врахування наявної на той чи інший момент ситуації, – просто відпусткою. Ці кілька тижнів вільного часу, «релаксу», перебування «в собі», не на сцені, не перед публікою, життєво необхідні артистам, аби відпочити, переналаштуватися, «перезавантажитися», аби з новими силами, натхненням та завзяттям готуватися до нових творчих звершень, прем’єр, програм, концертів та постановок.
За таким сценарієм все відбувається і в житті Муніципального Галицького камерного оркестру. Відтак, наприкінці червня, як вже стало традицією, – легкою та розважальною програмою популярної музики, як правило, із творами, що найбільше припали до душі постійним шанувальникам, колектив завершує свій концертний сезон. Цьогоріч це вже двадцять восьмий сезон у творчій біографії оркестру… Але, на жаль, через незалежні від нас обставини, склався він зовсім не так, як планувалося. Карантин, зумовлений пандемією коронавіруса в усьому світі, не дав змоги провести його повноцінно. Спочатку «злетів» весняний концерт із творів класичної та популярної музики, присвячених темі весни та кохання. Потім, через продовження карантину, під «знаком запитання» опинилася Великодня програма, а за нею – і травнева, яка, традиційно у цей час сповнена величальними мелодіями на честь Дня матері, українським настроєм з нагоди Дня Героїв, вдячністю й пошаною дітей своїм педагогам, які завершують навчальний рік. До речі, саме остання ідея, втілена в музиці і представлена на сцені дітьми, й мала стати «родзинкою» цьогорічного травневого концерту. Однак вона так і залишилася у планах. Але оркестр обов’язково сподівається їх здійснити в майбутньому. У будь-якому випадку, так налаштований художній керівник і диригент Галицького камерного, народний артист України Василь Феленчак.
Загалом, підбиваючи підсумки цього сезону, маестро відзначив плідну роботу колективу в усіх програмах, які вдалося представити глядачам. «Використовуючи всі музичні засоби, запропоновані авторами, твори звучали переконливо, повною мірою були розкриті музичні образи», – говорить Василь Феленчак. Отож, відкривши сезон програмою «Франкові струни», яку колектив зробив спільно з дитячою народною хоровою капелою «Зоринка» та поетом Олегом Германом, було задано впевнений старт. Після цього панувала класика – у вечорі класичної музики глядачі насолоджувались творами Моцарта та Россіні. А далі оркестр відіграв «Музику Різдва», яку, за традицією, подарував своїм шанувальникам 25 грудня. До речі, такий концерт з нагоди свята католицького Різдва, напередодні Нового року, є у репертуарі вже майже десять років поспіль.
Ще одним дуже вдалим концертом, який яскраво продемонстрував можливості колективу, його розуміння і бачення сучасної музики та джазу, стала «Музика світового кіно». Популярні улюблені «кіно-мелодії» на фоні кадрів зі стрічок, із розповідями про фільми та «кіно-композиторів», справили велике враження на глядачів. «Колектив вже не раз робив програми, використовуючи музику кіно, і вони завжди звучать цікаво та привабливо. Тим більше, що цього разу кілька творів були підготовлені спеціально для неї і виконувались вперше. Це, зокрема, мелодія з кінофільму «Титанік», мультфільмів «Алладін» та «Горбань з Нотр-Даму».
Особливістю цьогорічного сезону стало й те, що практично до кожної програми було включено твір у перекладенні для камерного оркестру Василя Феленчака. Зокрема, це романс Анатолія Кос-Анатольського на вірші Івана Франка «Ой, ти дівчино», каватина Графині з опери «Весілля Фігаро» Вольфганга Амадея Моцарта, варіації на тему музики Штрауса «Віденський вальс», інструментальна версія галицьких колядок. «Переконані, що ця традиція збережеться і в наступному сезоні. Більше того, – у програмі української музики з нагоди відкриття нового, XXIX концертного сезону», – наголосив маестро Василь Феленчак.
А наразі, щойно завершиться відпустка, Галицький камерний оркестр готуватиметься до зустрічі зі своїми глядачами, яка нарешті не в режимі он-лайн, а в «реалі» має відбутися під час святкування Дня Міста. За попередніми планами, це буде концерт на вулиці Сагайдачного, 28 серпня, на відкритому майданчику неподалік пам’ятнику Івану Франку. Саме таку зустріч з популярною музикою вже кілька років поспіль артисти оркестру дарують тернополянам та гостям нашого міста у цей святковий день, пишуть на сторінці Galitsky Kamerniy Orkestr