Головна Новини Муніципальний Галицький камерний оркестр спільно з юною піаністкою записав відеоконцерт

Муніципальний Галицький камерний оркестр спільно з юною піаністкою записав відеоконцерт

Муніципальний Галицький камерний оркестр під орудою художнього керівника і диригента колективу, народного артиста України Василя Феленчака здійснив студійний відеозапис «Концерту №1 для фортепіано з камерним оркестром» Мирослава Скорика.

Соло на фортепіано виконала випускниця Тернопільської музичної школи №1 імені Василя Барвінського Антоніна Журак.

Цей твір, який ще називають Першим «Юнацьким концертом», було написано славетним українським композитором Мирославом Скориком у 1977 році для фортепіано і симфонічного оркестру. Саме на нього впав вибір, коли на початку цього року маестро Феленчак запропонував директорці музичної школи №1 Ніні Яворській, аби кращі учні школи виступили з камерним оркестром. Бажання випробувати себе у такій ролі висловила юна піаністка Антоніна Журак, яка займається у класі Любові Кривої.

Об’єктом для цього творчого експерименту та тандему і став Концерт №1 Скорика.«Ця музика викликає неабиякий інтерес в учнів-піаністів музичних шкіл, але відсутність у таких навчальних закладах усього розмаїття музичних інструментів симфонічної партитури не дозволяє дітям помузикувати з оркестром», – розповів Василь Феленчак.Відтак маестро вирішив зробити власний переклад твору для складу камерного оркестру. «Даний переклад дає змогу бути реалізованим в умовах музичної школи; по суті, це твір для двох фортепіано і струнного квінтету.

Він сформований так, що жодним чином не порушує музичної тканини авторського задуму, – пояснив Василь Феленчак. За його словами, переклад твору спрямований на розширення можливостей розвитку української фортепіанної музики, підтримку юних талантів.«Твір життєрадісний, з джазовими ритмами і водночас філософський, зазвучав по-новому, більш м’яко і вишукано, – говорить педагог Любов Крива.

– Для нашої учениці, багаторазової лауреатки обласних та міжнародних конкурсів Антоніни Журак – це прекрасний досвід не просто ансамблевої гри, а гри з оркестром! Вона цього дуже прагнула! Хоч і відчувала велику відповідальність за спільну справу».

У зв’язку з пандемією, наразі відбувся студійний відеозапис твору і його можна переглянути в мережі Інтернет. Однак сподіваємося, що незабаром тернополяни почують і«живе» виконання «Концерту №1 для фортепіано з камерним оркестром» Мирослава Скорика в перекладі Василя Феленчака на сценічних майданчиках нашого міста.

Олена Лайко.

На фото: Любов Крива, Антоніна Журак та Василь Феленчак

Муніципальний Галицький Камерний Оркестр