Головна Новини Медичний скандал: хворі на цукровий діабет тернополяни перебувають у смертельній небезпеці

Медичний скандал: хворі на цукровий діабет тернополяни перебувають у смертельній небезпеці

У Тернопільській області спалахнув медичний скандал – кілька місяців хворі на діабет не отримують ліків, а безкоштовний інсулін зник ще у вересні.

Так, Михайло Протасевич, який страждає на цукровий діабет другого типу, протягом останніх 18 років щодня змушений колоти інсулін, повідомляє Сегодня.

Мені на місяць потрібно 2700 гривень 1350 коштує продовжений інсулін і близько 1350 коштує короткий інсулін, який ми колемо при кожному прийомі їжі. Три рази їси – три рази повинен прийняти дозу інсуліну”, – пояснив чоловік.

Інсулінозалежних у Тернополі – майже півтори тисячі, і за державною програмою ліки повинні видаватися безкоштовно.

Лікар виписала, і каже – йдіть, бо я не знаю, чи є в аптеці інсулін, чи ні. Я прийшов, а вони кажуть – у нас уже місяць немає. Купити є, питань немає, але, якщо у інваліда пенсія, у мене пенсія 1450 гривень. То у мене цієї пенсії не вистачить, навіть щоб на місяць купити “, – розповів Протасевич.

З вересня Михайло безрезультатно оббиває пороги аптек, але безкоштовного інсуліну так і не знайшов.

Ендокринологи знають, що в місті є проблеми з безкоштовним інсуліном, без якого хворі можуть впасти в кому.

“Якщо це буде тривалий час, то, звичайно, буде гіперглікемічний стан. Це призводить до підвищення рівня цукру і до погіршення компенсації цукрового діабету. Все залежить від стану організму, від стажу діабету. Може розвинутися гіперглікемічна кома”, – розповів Василь Баран, ендокринолог Тернопільської лікарні №3.

В управлінні охорони здоров’я пояснюють, що в цьому році на закупівлю інсуліну з держбюджету виділили лише 40% від необхідної суми.

За нашими підрахунками, за рік потрібно майже 12 мільйонів гривень, але нам було виділено п’ять мільйонів. І за рахунок того, що були залишки інсулінів у лікувальних установах з минулого року, ми були забезпечені в повному обсязі приблизно до кінця вересня, середини вересня “, – – повідомила Мирослава Тарнавська, заступник начальника відділу охорони здоров’я Тернопільської міськради.

З бюджету Тернополя на інсулін виділили мільйон гривень. Цього вистачило, щоб закупити ліки тільки для хворих дітей і тільки до кінця року. А вже пізніше з держбюджету в область надійшла субвенція, яку вирішили віддати на закупівлю інсуліну. До кінця тижня в аптеках знову можна буде отримати препарат безкоштовно.

Нагадаємо, раніше проблеми з інсуліном виникли в Харкові, коли пацєнтам з діабетом урізали місячні дози життєво необхідного препарату. Лікарі тоді виправдовувалися: за нього не проплатили, бо немає грошей.

Варто додати, що більше мільйона українців страждають від підступної хвороби – цукрового діабету, яка пошкоджує судини і, якщо її не лікувати, може перетворити людину на інваліда.

Відео можна переглянути тут.