Головна Новини Медична реформа на селі: про декларації, амбулаторії, житло і автомобілі для лікарів

Медична реформа на селі: про декларації, амбулаторії, житло і автомобілі для лікарів

Реформу медичної галузі в Україні розпочали зі змін на її первинній ланці. До неї входять амбулаторії загальної практики сімейної медицини, дільничні лікарі-педіатри, терапевти і фельдшерсько-акушерські пункти. Чому реформу розпочали саме з цієї ланки, що зміниться для населення та медиків, розповіла заступник начальника управління охорони здоров’я ТОДА Лідія Чайковська.

«У високорозвинених державах Європи, Америки, в Австралії, Японії 80% медичної допомоги надають саме на первинній ланці медицини, – каже Лідія Чайковська. – Таким чином ми розвантажимо стаціонарні заклади другого і третього рівнів, забезпечимо доступ до лікарської допомоги на найпершому рівні. На розвиток сільської медицини держава виділила в цьому році на Тернопільську область 178 мільйонів 800 тисяч гривень. Ці кошти підуть виключно на сільську медицину, щоб укріпити її, забезпечити сімейного лікаря усім необхідним для надання повноцінної медичної допомоги, щоб були задоволені і жителі області, і медичні працівники.»

Отримані кошти підуть на закупівлю обладнання для амбулаторій, будівництво нових амбулаторій із житлом для лікарів, придбання службового транспорту.

«Плануємо побудувати 18 нових амбулаторій загальної практики сімейної медицини, в тому числі 11 із житлом для лікаря, – продовжує Лідія Чайковська. – Міністерством регіонально розвитку вже розроблений типовий проект такої амбулаторії, яка буде складатися з двох частин: робоче місце сімейного лікаря та житлова зона лікаря. Лікарю не потрібно буде добиратися на робоче місце, а хворий, який потребує допомоги зможе звернутися до нього, як вдень, так і вночі, бо буде знати де лікар проживає. Облдержадміністрація за підтримки облради планує закупити 134 легкові автомобілі для амбулаторій в селах. Це роблять для того, щоб забезпечити доступність і швидкий переїзд лікаря до хворого. Ставимо вимогу перед сімейними лікарями, щоб вони оволоділи технікою водіння автомобілем, самі сідали за кермо і виїжджали до пацієнта. Плануємо також розвиток, так званої телемедицини. У нас практично кожен сімейний лікар за підтримки органів місцевого самоврядування забезпечений комп’ютером та інтернетом. Коли проведемо систему телемедицини сімейний лікар буде мати можливість проконсультувати пацієнта на місці з вузькими спеціалістами другого рівня, з професорсько-викладацьким складом медичного університету, який йде нам на зустріч, і не посилати хворого на необхідну консультацію на вищий рівень надання медичної допомоги. Плануємо на 80 мільйонів гривень закупити обладнання для сімейних лікарів, щоб вони мали можливість на місці провести обстеження і надати необхідну медичну допомогу пацієнту.».

Сімейним лікарям доведеться не тільки навчитися керувати автомобілем. Треба буде освоювати й навики роботи бухгалтера, управлінця, менеджера.

«Сімейний лікар уже буде не просто надавати медичну допомогу, він повинен бути і фінансистом, і економістом, і менеджером, – зазначає Лідія Чайковська. – Треба буде порахувати скільки коштів необхідно на закупівлю реагентів для лабораторної діагностики, яке ще потрібне обладнання, скільки треба найняти медичних працівників, щоб мати вищу зарплату, скільки кошів піде на оплату комунальних послуг. Тоді ті кошти, які залишаться виключно на зарплату, сімейний лікар буде мати право розподілити між своїми медичними працівниками і собою тому, що тарифна сітка, як така, на комунальні некомерційні підприємства уже не буде поширюватися. Не будуть такі величезні штати, коли при одній амбулаторії сімейної медицини працювало 18 осіб, в тому числі водій, двірник, прибиральниця. Навіщо наймати прибиральницю, якщо можна самому двічі на день прибрати приміщення?».

Кошти на утримання сімейної амбулаторії буде виділяти Національна служба здоров’я. Фінансуватися будуть конкретні декларації, які сімейний лікар уклав з пацієнтами.

«Тернопільська область вже отримала зразок декларації, яка з 2 квітня буде укладатися між жителем області та сімейним лікарем, – додає Лідія Чайковська. – При наших нормативах сімейний лікар має укласти 1800 декларацій з жителями області і тоді буде мати додаткове фінансування від держави у розмірі 370 гривень на дорослу особу та 740 на дитину або людину похилого віку. Лікарі-педіатри за нормативами мають укласти декларації на обслуговування 900 дітей. Мати має прийти з паспортом та ідентифікаційним кодом до того лікаря-педіатра, якого хоче обрати, з копією свідоцтва про народження дитини і укласти угоду на обслуговування. Аналогічна процедура відноситься до сімейної медицини. Кожен житель області, не залежно від місця проживання, національності і віку, обирає сімейного лікаря, приходить до нього з копією паспорта і ідентифікаційного коду і укладає декларацію на обслуговування. Процес укладення декларацій буде тривати до закінчення року і з 2019 року лікувальні заклади, які не зуміли перейти у комунальні некомерційні підприємства втратять державне фінансування. Тому сьогодні галузь охорони здоров’я працює у двох напрямках: укладання декларацій з жителями та перетворення центрів первинної медико-санітарної допомоги і лікувальних закладів другого рівня у комунальні некомерційні підприємства. Ці підприємства, які будуть створені, у червні почнуть укладати угоди з Національною службою здоров’я України на додаткове фінансування, і вже з 2 липня Центри медико-санітарної допомоги будуть мати від держави додаткове фінансування на свій розвиток. Кошти, які додатково виділяє держава на первинну ланку не відносяться до медичної субвенції, яку отримає галузь охорони здоров’я у цьому році.»

Якщо сімейний лікар матиме на обслуговуванні 1800 жителів, то держава виділятиме на його амбулаторію понад 600 тисяч гривень в рік. Як він повинен буде розподілити ці кошти уже зазначено вище.

«600 тисяч гривень – це не зарплата лікарю, – пояснює Лідія Чайковська. – Це кошти, які держава виділяє на утримання амбулаторії. Орієнтовний рівень зарплати сімейних лікарів неможливо передбачити. Зарплата буде вища однозначно, але вона буде залежати від кількості пацієнтів, яких набере сімейний лікар для обслуговування. Хто матиме менше 1800 пацієнтів, буде менше коштів мати на зарплату, і менше буде розвиватися амбулаторія. 1800 – це «золота» середина. Ніхто без сімейного лікаря не залишиться. Якщо в селі є 2200 жителів, то лікар не набере 1800, а 400 відкине, а буде обслуговувати всіх. Тоді буде більше навантаження, але й більше коштів він буде отримувати. Хто не набере пацієнтів буде перекваліфіковуватися в ніші професії. Над сімейним лікарем є багато контролюючих органів і, думаю, зловживань з коштами не буде. Буде проведений фінансовий аудит, буде контроль з боку об’єднаної територіальної громади чи органів місцевого самоврядування, районних відділів та обласного управління охорони здоров’я, аби той сімейний лікар витримав усе навантаження, яке на нього лягає сьогодні. Але так живе весь цивілізований світ і пасти задніх Тернопільська область не хоче.»