Головна Новини Медики б’ють на сполох: на Тернопільщині зафіксували другий випадок малярії

Медики б’ють на сполох: на Тернопільщині зафіксували другий випадок малярії

За даними моніторингу інфекційної захворюваності ДУ “Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє про зарєстрований на території області вже другий випадок завізної малярії у 2018 році

Малярія – загрозливе для життя інфекційне захворювання, збудником якого є плазмодії, які передаються через укуси комарів. Захворювання проявляється, як мініум, через 7 діб від зараження, максимум – через рік-півтора, в залежності від виду збудника, стану імунної системи організму людини. Малярію називають «мавпою» різних захворювань і вона може імітувати ГРВІ, грип, тощо. Перебіг хвороби супроводжується гарячкою, ознобом, потовиділенням, збільшенням розмірів селезінки та печінки, характеризується хронічним перебігом з можливістю рецидивів, летальних завершень.

За даними ВООЗ, малярія продовжує загрожувати 40% населення світу. Щорічно малярією хворіє більш 500 мільйонів людей, а більш одного мільйона помирає від цієї хвороби. Як пише Центр новин ООН, що дві хвилини через малярію помирає одна дитина. Найважчий тягар малярії лежить на країнах Африки на південь від Сахари, але хвороба також вражає людей в Азії, Латинській Америці, Близькому Сході, країнах Європи.

У Тернопільській області, в післявоєнний період, для боротьби з поширеною на той час малярією, в 1948 році була створена Тернопільська обласна малярійна станція. У штат станції входили: лікар-маляріолог, лікар-гельмінтолог, лікар-ентомолог, помічник маляріолога, помічник ентомолога, лаборант, інструктор-боніфікатор. Для обробки анофелогенних водойм і приміщень для боротьби з комарами на посаду боніфікаторів обласної малярійної станції приймали сезонних робітників.У 1956 році місцева малярія на території області була ліквідована.

Сьогодні знову виникають ризики виникнення та поширення місцевої малярії на території області. Для цього є всі передумови, а саме:

–  наявність і стабільна чисельність переносників збудників малярії (комарі виду Anopheles maculipennis);

– більше 30% водоймищ є анофелогенними, тобто придатними для розвитку комарів;

– за останні 10 років збільшилися терміни епідсезону: сезон ефективного зараження комарів збудником малярії з 87 до 110 днів; сезон можливого зараження людей – з 123 до 140 днів (з травня по жовтень);

– реєструються завізні випадки малярії;

– щорічно неблагополучні з малярії країни відвідує 6-8 тисяч громадян області;

– на територію області прибувають громадяни з ендемічних з малярії країн на постійне проживання чи тимчасове перебування.

Таким чином, епідситуація з малярії в області залишається нестійкою.

Завідувач паразитологічної лабораторії                                                   О.Є.Авсюкевич