Головна Новини “Мар’яна-краса – довга коса” – історія тернопільської Рапунцель

“Мар’яна-краса – довга коса” – історія тернопільської Рапунцель

Коли 28-річна Мар’яна Кравчук з’являється на вулицях Тернополя, то одразу привертає погляди всіх перехожих. Її гордість – коса довжиною 130 сантиметрів.

– Довге волосся – це особливість нашої родини, – зізнається Мар’яна. – У мами також була пишна коса, але вона її обрізала, коли народилася моя старша сестра. Бабуся по мамині лінії теж мала таке волосся. У дитинстві, пригадую, я носила коротку зачіску, у школі відпустила волосся до плечей, а вже після восьмого класу захотіла мати довгу косу. Коли вона сягнула пояса, вирішила її не обрізати, лише час від часу рівняю кінці, пише “Сільський господар плюс”
Той, хто вперше зустрічає Мар’яну, передусім запитує, чи не складно їй доглядати за таким волоссям. Вона ж зізнається, що хоч і треба трохи поморочитися, але краса, як відомо, вимагає жертв.

Світлина від Газета "Сільський господар плюс".
– Я ніколи не користуюся феном, тому що від нього волосся січеться і стає ламким, – ділиться секретами догляду Мар’яна. – Мию його ввечері перед сном. Роблю це раз у три-чотири дні. Зазвичай така процедура триває 20-30 хвилин. Уже півроку користуюся італійськими шампунем та бальзамом. До цього часу пробувала й інші засоби: спреї, гелі, але вони лише шкодили волоссю. Досить ефективним виявилося полоскання розчином оцту: одну столову ложку розвести у літрі води. Тоді волосся стає м’яким і його легше розчісувати. Інших народних рецептів не використовую – боюся ризикувати такою довжиною. Фарбувати волосся теж не маю охоти. Колись пробувала змінити колір тоніком, але бажаного результату не отримала, тож від фарб вирішила відмовитися.
Кожного ранку приділяю волоссю 15 хвилин: розчісую його і заплітаю в косу. Це для мене – як чаю попити. Люблю розпущене волосся, але відколи народився син, зв’язую його у пучок або ж заплітаю косу. Хоча Остап, якому два з половиною роки, не проти того, щоб я все-таки волосся розпускала. Він дуже любить гратися з ним, а ще синочок допомагає мені вранці розчісуватися. Чоловік Дмитро теж захоплюється косами. Правда, іноді жартує, що коли обріжу, то розлюбить мене. Хоча, зізнаюся, була у мене така думка. Коли стала мамою, то переживала, чи справлюся з косами, адже тепер більше часу треба приділяти дитині. Та, як виявилося, це зовсім нескладно: одночасно доглядати за дитям і волоссям.
Підрізати кінці Мар’яна довіряє тільки мамі. Вважає, що у найріднішої людини «легка» рука і добра енергетика, які сприяють швидкому росту волосся. Також власниця пишної коси, психолог за фахом, твердить, що волосся накопичує енергію і в ньому зберігається вся інформація про господаря. Навіть пригадала розповідь своєї товаришки про те, як одна жінка відчула неймовірне полегшення на душі, коли перукарка обрізала їй довге волосся. Втім Мар’яна переконана, що в її косах зберігається лише позитивна енергетика, якою вона охоче ділиться з рідними людьми.
Марія БЕЗКОРОВАЙНА