Головна Новини Мама і 20 юних скейтерів: навіщо Кременцю скейт-парк і де діти мусять...

Мама і 20 юних скейтерів: навіщо Кременцю скейт-парк і де діти мусять кататися, поки його немає

До завершення голосування за проєкти, подані на “Громадський бюджет міста 2020”, залишились лічені дні. Вже 16 листопада кременчани дізнаються імена трійки проєктів-переможців, які зможуть витратити бюджетні кошти на втілення своєї ідеї з благоустрою міста, пише Кременець Сіті 

"Громадський бюджет 2020", місто Кременець“Громадський бюджет 2020”, місто Кременець

Одна з них — створення скейт-парку — спеціально облаштованого місця для тренувань молоді, яка любить кататися на скейтбордах, роликах, самокатах та велосипедах.

Вартість створення скейт-парку автори проєкту оцінюють у суму 99980 гривень. Поки його підтримали 228 осіб. За кількістю голосів на сьогодні проєкт посідає третє місце, і щоб його затвердили, він повинен залишатися у трійці лідерів.

Редакція інтернет-видання Kremenets.City поспілкувалася з Оленою Цвєтковою, мамою юного скейтбордиста Володі.

Як юні кременчани зацікавилися скейтбордингом?

— Першим почав кататися наш знайомий хлопчик Макар, потім потроху до нього почали “підтягуватися” інші хлопці. Серед них і мій син, 12-річний Володя. Вони навіть встановили символічну дату, коли прокаталися разом — це перше квітня 2018 року. Скейтерів в команді майже 20, всі хлопчики віком 13-16 років.

Іnstagram

Де діти катаються зараз?

— Зараз діти катаються біля універмагу та магазину “Рукавичка”, останнім часом —  частіше у парку. Коли я побачила їхнє перше відео з трюками, то звернула увагу, що хлопці катаються близько до дороги. Ми з сином через це посварилися. Батьки скейтбордистів раді, що діти вибирають заняття спортом замість, наприклад, комп’ютерних ігор. Але безпека для кожної мами на першому місці.

Що дає дітям катання на скейті?

— Для наших юнаків це не просто захоплення, на яке вони витрачають майже весь свій вільний час. Хлопці вже кілька разів їздили до Тернополя на змагання скейтбордистів, займали призові місця. У нашому райцентрі діти не мають облаштованого місця для катання, де можна було б удосконалити свої навички. Це в той час, коли в обласному центрі має відбутися відкриття вже четвертого скейт-парку.

Як виникла ідея облаштувати місце для катання? 

— Ми разом із сином недавно переглядали відео, яке я опублікувала у Facebook рік тому. Відео так і підписане: “Як же нам потрібен скейт-парк!”. Спочатку я поцікавилася скільки коштує облаштування такого парку — близько 100 тисяч гривень. Потім запропонувала батькам заповнити заявку на Громадський бюджет міста та подати на розгляд ідею створення скейт-парку у нашому райцентрі.

Як відбувається поширення інформації про проєкт?

— Діти настільки хочуть, щоб у них був свій скейт-парк, що для поширення інформації про проєкт виготовили флаєрки і роздавали їх місцевим. Також вони просять друзів про підтримку і про те, щоб за їхній проєкт проголосували.

Нагадаємо, що цьогоріч до участі у конкурсі “Громадський бюджет міста” у Кременці допустили дев’ять проєктів. Автори трьох з них пропонують витратити кошти на облаштування двох спортивних майданчиків у різних частинах міста і одного дитячого у місцевій школі.

З інших варіантів — облаштування зони відпочинку у “Старому місті”, встановлення пам’ятного знаку учасникам АТО та ООС, інформаційних стендів і навіть ремонт дороги в історичній частині. Також є проєкт, який мав би популяризувати змагання з бігу.

Поки найбільше голосів набрали проєкти про створення дитячого майданчика на території школи №3 та спотривного майданчика біля школи №5. Голосування триватиме до 15 листопада. Переможців оголосять 16 листопада 2019 року.