Головна Новини Майстерки з писанкарства провели за підтримки «Контінентал»

Майстерки з писанкарства провели за підтримки «Контінентал»

Напередодні Великодня Компанія «Контінентал Фармерз Груп» уже сьомий рік поспіль організовує майстер-класи з писанкарства — «Великодня веселка». В агрохолдингу переконані: пам’ятати й шанувати батьківські традиції, передавати їх із покоління в покоління, особливо у складні часи, надзвичайно важливо й цінно. А писанкарство — це і давній український звичай, і фантастичне мистецтво народної творчості. Охопив проект Тернопільську та Львівську області. Зокрема на Тернопільщині творчі вишколи провели у Чорткові та Бережанах.

Цьогоріч серед юних писанкарів чимало дітей, які були змушені покинути свої домівки через бойові дії. Багато з них уперше в житті тримають в руках писачок, але вправляються з ним завзято.

«Ми зазвичай купляли наклейки для яєць, самі ніколи не малювали. Це дуже цікаво: топиш віск, зафарбовуєш яйце — і виходять різні візерунки», — ділиться враженнями учасник майстер-класу Кирило.

Компанія забезпечила всіх персональними наборами для розпису, розхідними матеріалами. Як зазначає координатор «Великодньої веселки» Василь Капустинський, проект має і просвітницьку мету, адже передбачає також гутірки.

«Це такі невеличкі роз’яснення про те, навіщо робити писанки і чому їх здавна вважають оберегами. Загалом доволі пізнавально виходить. Найважливіше, що процес у дітей викликає позитивні емоції. У нас були сумніви, чи проводити цьогорічні навчання з писанкарства, зважаючи на події у країні. Але зважилися і бачимо, що діти від процесу отримали нові знання й хороші емоції», — зазначив Василь Капустинський.

Сонце, сердечка, колоски — такі візерунки можна відшукати на писанках молодих майстрів. А ще цього року популярна сварга, що символізує безкінечність, продовження роду, єднання у поколіннях та захист від зла. Кілька годин клопіткої роботи — і різнокольорові великодні обереги готові. Діти забирають їх додому і вже невдовзі покладуть у свої великодні кошики, де писанки стануть справжньою окрасою.

Ірина Пискур