Головна Новини Літак розвертався над хатами: подробиці масового отруєння селян на Тернопільщині

Літак розвертався над хатами: подробиці масового отруєння селян на Тернопільщині

У селі Іване-Пусте на Тернопільщині, де після обприскування полів занедужало майже дві сотні селян, агрофірма допустила грубі порушення. Матеріали справи передали в поліцію.

Про це повідомили в обласному управлінні Держпродспоживслужби, пише Зік.

«Вчора о 15:18 до управління Держпродспоживслужби надійшла інформація про випадок масового отруєння жителів села Іване-Пусте Борщівського району. Кількість постраждалих на цю годину була 179 осіб, 56 з яких – діти. На цей час хворі перебувають на амбулаторному лікуванні. Люди пов’язують погіршення стану здоров’я з обробкою полів поблизу їх села авіаційним методом», – йдеться у повідомленні.

Під час перевірки фахівці виявили ряд порушень ТзОв «Агрополіс», яке здійснювало обробку землі.

«Встановлено, що підприємство порушило процедуру повідомлення органів місцевого самоврядування та населення. Сільського голову про обробку полів попередили лише напередоні. Відтак, не були повідомлені завчасно і місцеві жителі. Згідно з законодавством, керівництво агрофірми повинно було зробити це не пізніше, як за 2 дні до авіаційного окроплення», – розповіли в Держпродспоживслужбі.

На відео, яке представили місцеві жителі, видно, що не були дотримані й санітарно-захисні зони під час обробки. Зокрема, літак розвертався над житловими будинками.

У документах фірми зазначено, що поля обробляли препаратом «Ураган-форте», який дозволений для використання на території України.

Спеціалісти Держпродспоживслужби відібрали взірці ґрунту та рослин для дослідження кількості пестициду.

У зв’язку з масовим отруєнням селян на підприємстві проведуть позапланову перевірку.

Матеріали справи передали в управління Національної поліції в Тернопільській області.