Головна Новини Лікар, якому суд ухвалив вирок за смерть дитини, продовжує працювати в лікарні...

Лікар, якому суд ухвалив вирок за смерть дитини, продовжує працювати в лікарні Львівщини

Хірург, з вини якого помер 12-річний хлопчик, продовжує працювати у цьому ж медичному закладі. Суд виніс йому вирок – три роки позбавлення волі та заборона займатися лікарською діяльністю на цей же термін. Проте лікар одразу в залі суду потрапив під амністію. Тепер у Жидачівській районній лікарні Львівщини не вбачають підстав для його звільнення, пише Obozrevatel 

Хірург не зробив навіть рентген

Трагедія сталася у червні 2017 року. 12-річний Рома Кулак був у гостях у бабусі з дідусем на Львівщині. 20 червня він відчув себе погано, у нього болів живіт, болі віддавалися по всьому тілу. Відбулося здуття, не відходили гази.

Проте лікар швидкої допомоги вирішив, що це тепловий удар, і відвіз Рому до Жидачівської районної лікарні. Черговий лікар-інфекціоніст Ганна Чущак вирішила, що це отруєння, та відправила дитину до дорослого інфекційного відділення. Вона навіть звинувачувала хлопчика в тому, що він прикидається, оскільки в нього не можуть бути такі сильні болі.

На УЗД показало, що у дитини надмірно здутий кишківник, а аналізи крові свідчили про те, що в організмі йде сильний запальний процес. Але хірург Юрій Михайлюк не звернув на це уваги і навіть не відправив дитину на рентген. Хоча у лікарні є сучасний апарат та лапароскопічна стійка.

У суді Михайлюк заявляв, що не зробив рентгенографію, бо вона шкідлива для організму.

Лише через 12 годин, вже на другий день, лікарі запідозрили щось недобре та відправили Рому до Охматдиту до Львова. Вже в приймальному відділенні Охматдиту після півтори години трясіння в непристосованому лікарняному вантажному бусику Рома знепритомнів.

У Львові лікарі провели рентген та встановили, що у Роми завороток кишокАле час було безнадійно втрачено – на операційний стіл дитина потрапила через 18 годин, тоді як за такого діагнозу незворотні процеси в організмі починаються вже через 6 годин. 27 червня Рома помер.

Суд виніс вирок лікарям

Медики провини так і не визнали. Батько Роми п’ять років боровся за те, щоб довести, що його син помер з вини двох людей – хірурга Михайлюка та лікаря-інфекціоніста Ганни Чущак.

Процес постійно затягувався. Під час судових засідань розкривалась брехня та фальсифікація у документах. Медики всіляко намагалися уникнути покарання. Проте справедливість перемогла.

Миколаївський районний суд Львівської області 12 травня 2022 року засудив лікаря-інфекціоніста Ганну Чущак за ч.2 ст. 140 КК України (неналежне виконання професійних обов’язків) і призначив їй покарання у вигляді двох років ув’язнення з відстрочкою на рік.

Лікар, якому суд ухвалив вирок за смерть дитини, продовжує працювати в лікарні Львівщини: подробиці трагедії

А ось хірурга Юрія Михайлюка також визнано винним за цією ж статтею, але він отримав три роки позбавлення волі з позбавленням права займатися лікарською діяльністю на цей же термін. Однак від покарання його одразу звільнили за амністією.

Лікар, якому суд ухвалив вирок за смерть дитини, продовжує працювати в лікарні Львівщини: подробиці трагедії

Лікарі вирішили оскаржити вирок суду

Батько Роми каже, що такий вирок влаштовує його наполовину, оскільки хірург продовжує працювати лікарем.

“Для мене головне, що суд визнав провину лікарів у смерті мого сина. Я з самого початку казав, що нікому в’язниці не бажаю. Якби вони одразу самі визнали свою провину, покаялися, може, я б і до суду не пішов. Але вони цього не зробили”, – каже Володимир Кулак.

До того ж медики почали заперечувати вирок першої інстанції.

“За законом вони мали 30 днів для того, щоб оскаржити вирок. І в останній день хірург Михайлюк та його адвокат подали на апеляцію. Проте колегія Львівського апеляційного суду, яку очолював голова цього суду, вирок залишила в силі. Та сторона прийшла в суд із тими самими клопотаннями, що вони подавали і в суді першої інстанції, вони знову хотіли повторну експертизу. Але їм пояснили, що їхню провину об’єктивно доведено, у справі є документи”, – розповідає Володимир Кулак.

Лікар, якому суд ухвалив вирок за смерть дитини, продовжує працювати в лікарні Львівщини: подробиці трагедії

З 28 липня вирок набув чинності. Але Михайлюк вирішив не зупинятися та подав скаргу до Касаційного суду. 31 жовтня на сайті Верховного суду з’явилося повідомлення про те, що скаргу ухвалили до розгляду, але залишили без руху.

Своє рішення судді пояснили тим, що їхня інстанція є судом права. Тобто цей суд не може досліджувати докази, вирішувати достовірні вони чи ні. А заявник повинен зазначити, у чому саме полягають допущені, на його думку, суттєві порушення норм права.

На виправлення помилок у заяві медику та адвокату дали 15 днів.

Хірург не надав допомоги ветерану АТО

Виходить, що хірург не тільки не визнав своєї провини, не покаявся, але тепер ще й у суді хоче скасувати вирок. Звісно, це його право.

Але варто нагадати ще одну обставину. Вже коли йшли судові розгляди щодо винуватості медиків у суді першої інстанції, Михайлюк потрапив у ще один скандал.

Як писали “Факти”, цей лікар відмовив у медичній допомозі ветерану АТО, інвалідові Денису Гайді. Про це повідомила його дружина Інна на своїй сторінці у Facebook.

Лікар, якому суд ухвалив вирок за смерть дитини, продовжує працювати в лікарні Львівщини: подробиці трагедії

До Жидачівської районної лікарні ветеран звернувся через поранення руки, рана почала гноїтися. Сімейна лікарка була у відпустці і не могла виписати пацієнтові направлення. Але в лікарні їх скерували до Михайлюка. Лікар заявив, що нічого не робитиме.

Свою відмову він мотивував тим, що сімейний лікар отримує за пацієнта зарплату, а йому нічого не дістається. “Робіть, що хочете”, – заявив Михайлюк.

За цей випадок медик отримав догану. Але, незважаючи на скандали та судовий вирок, Юрій Михайлюк продовжує працювати у Жидачівській районній лікарні.

“Я дізнався про це і зателефонував до директорки цієї лікарні. Вона мені сказала, що із суду їй не надсилали жодних документів, на підставі яких вона могла б його звільнити”, – розповідає Володимир Кулак. Напевно, цій лікарні дуже потрібен лікар, який має судимість за статтею про неналежне виконання професійних обов’язків?

Хто захищає хірурга?

До речі, захищає хірурга Михайлюка відомий на Львівщині адвокат Олег Міцик. Свого часу він захищав потерпілих у справі доктора Пі.

До речі, коли справа Роми Кулака розглядалася у першій інстанції, то захисником лікарів виступав ще один адвокат Богдан Гавенко. Він свого часу, на відміну Міцика, захищав самого доктора Пі.

А зараз, з огляду на Реєстр судових рішень, адвокат Міцик виступає захисником колишнього директора з ремонту та сервісу ПрАТ “Донецьксталь” – “Металургійний завод”. Чоловіка на початку березня затримала СБУ. Його підозрюють нібито у причетності до дестабілізації суспільно-політичної обстановки та заходів щодо ураження об’єктів критичної інфраструктури у західному регіоні. А також можливу співпрацю зі спецслужбами РФ.

Володимир Кулак п’ять років добивався покарання лікарів за смерть свого 12-річного сина і тепер сподівається, що у будь-якому разі правда переможе і винних буде покарано.