Головна Новини Лікар та письменниця Леся Романчук тверезо про ситуацію з евакуацією українців з...

Лікар та письменниця Леся Романчук тверезо про ситуацію з евакуацією українців з Китаю

“Читаю про людей, евакуйованих з Китаю і про карантин. Реакція від обурених вигуків “тамижтутусіпомремо” до “Це ж наші брати, я їх візьму до себе додому” – і дружне “янголе ти наш!”. Насправді дивімось правді в очі”, – написала тернопільська письмениця та лікар Леся Романчук.

“Карантин вимагає особливих умов – ізоляції кожної людини в окремому приміщенні. Ніби нічого більше особливого. Лікування вони не потребують. Йдеться про обмеження контактів упродовж інкубаційного періоду, який, як виявилося, не 14 днів, а 24. В Китаї карантин вже продовжили до кінця лютого. Можливо, серед них ніхто не підхопив вірусу і ніхто не захворіє. І це буде чудово!
Але..

Ми не знаємо, чи є серед них бодай один, що є носієм вірусу. Тому до всіх людей, що прибули із зони ураження, слід ставитися як до можливих носіїв, поки не доведено зворотне. Це закон медицини та епідеміології.

Тому весь медичний персонал і всі, хто контактуватиме з цими людьми, повинні бути захищеними. Необхідні засоби захисту – біокостюми, маски – і не марлеві чи паперові, а такі, що реально захищають від вірусу. А вони у нас є?

На час карантину і медичний персонал повинен би бути ізольованим від своїх родин. Бо де гарантія, що зараження вже не відбулося?

Людей треба годувати, розносити їжу по палатах, мити посуд, а шлях передачі інфекції є і контактним також, а не тільки повітряно-крапельним. Цей персонал теж має бути захищеним.

Тому не треба вдаватися до істеричних виступів, а організувати захист людей і персоналу.
І ще – закупити достатню кількість тест-систем для виявлення Covid-19. Бо не завжди перший тест виявляє збудник.

Якщо МОЗ та уряд вже все підготували, все закупили і готові до роботи, то чому панікувати? Втім, до Кончі-Заспи ніхто нікого не повезе, літаки прилетять до Львова. Так що будьмо готові”, – пише жінка.