Головна Новини Лікарів які заразилися COVID-19 змушують писати пояснювальні записки

Лікарів які заразилися COVID-19 змушують писати пояснювальні записки

На Монастирищині здійнялася хвиля обурення серед медичних працівників. Днями їх зобов’язали написати пояснювальні записки про те, де й від кого вони заразилися коронавірусом. У районі від початку епідемії на COVID-19 перехворіло 45 медичних працівників.

Донині ще не всі одужали. Багато хто з них вважає, що під час пандемії доволі абсурдно стверджувати від кого конкретно заразилися, адже підхопити небезпечний вірус можна будь-де, до того ж, людина бути носієм без жодних симптомів хвороби. Безумовно, лікарі мають великі ризики інфікуватись саме на робочому місці. Тим паче знаємо, що на початках монастириські медики не були забезпечені засобами захисту.

«НОВА…» з’ясувала, хто й навіщо зобов’язав медичних працівників написати пояснювальні записки. У медсестри приймального відділення Монастириської районної лікарні Галини Радловської в однієї із перших у районі підтвердили COVID-19. Упродовж місяця колеги боролися за її життя. Жінка була у важкому стані, перебувала під апаратом ШВЛ. Вірус вона поборола, проте через ускладнення не відновила одну легеню — оформлятиме інвалідність.

— Працівниця лікарні принесла мені додому бланк пояснювальної записки, у якій я мала написати, з ким контактувала, де заразилася, — розповідає пані Галина. — Усім колегам, які хворіли, видали бланки. Не знаю, хто що писав, я зазначила все, як було. Під час моєї зміни поступила жінка, що повернулася з Польщі. Я робила їй експрес-тест на коронавірус. На той час ми ще не одягали засоби захисту, бо не були ними забезпечені. Результат у тієї жінки був негативний, але чи достовірний? У неї виявили грип А. Проте, коли я занедужала, в мене теж спершу діагностували грип А, а потім — коронавірус. Припускаю, що я могла заразитися від тієї жінки, бо ні з ким іншим з підозрою не контактувала. Але не можу стовідсотково стверджувати. Тепер мені кажуть, що маю знайти ту жінку, щоб здала кров на антитіла. Потрібно перевірити, чи у неї був коронавірус. Я намагалась розшукати її в Монастириськах, але вона кудись виїхала з сім’єю. Де маю тепер шукати? І чому взагалі маю це робити? Я мало не з того світу повернулася, мені досі важко дихати — майже весь час під кисневим концентратором, а тепер ще й маю проводити епідрозслідування?..

Знайти «ланцюжок» зараження — непросто, тому медичних працівників, вочевидь, підводять до того, аби писали, що не знають, де заразилися, тим самим ставили під сумнів, що в медзакладі. У Монастириському відділенні Бережанської станції екстреної (швидкої) медичної допомоги теж нині пишуть пояснювальні записки. Про це журналістам повідомив водій швидкої допомоги Василь Могильницький.

— До мене телефонувала заступник фельдшера, бо старший фельдшер захворів на коронавірус і вже четвертий тиждень не може вийти з «плюсів». Повідомила, що у відділення надіслали бланки пояснювальної записки з Бережанської станції, — каже пан Василь. — Тепер я мав би пояснити, де саме заразився. Якщо на роботі, то повинен доказати, що перевозив хворого на коронавірус. Але в той час я ще не перевозив інфікованих, тому, вочевидь, не міг заразити безпосередньо від пацієнта. Живу сам, ніде не ходив, крім роботи. Проте, скажімо, наш фельдшер транспортував хворого чоловіка, не знаючи, що той інфікований. Після того ми з фельдшером спілкувалися на роботі.

Як взагалі можна довести, де й від кого конкретно я заразився? Після одужання я вже перевозив хворих – можливих носіїв. Навіщо ця пояснювальна? Мабуть, задля призначення якихось виплат медикам, які перехворіли, а, можливо, щоб зняти з медзакладів відповідальність, довівши ситуацію до абсурду — нібито медичні працівники заразилися не на роботі. У Монастириськах мешкає 6 тисяч населення, а захворіло понад 40 (!) медичних працівників. Хтось за це, мабуть, повинен відповісти.

Виконувачка обов’язків директора Монастириської районної лікарні Стефанія Підгірна так прокоментувала ситуацію: — Ніхто нікого не змушує писати в пояснювальних записках, що заразилися за межами лікарні. Наш інженер з охорони праці зобов’язаний зібрати пакет документів, зокрема, й пояснювальну, для відділу соцстраху. Це потрібно для визначення професійного захворювання. Чи це передбачає якісь виплати? Не знаю. Лікарня не має до цього прямого стосунку. Інженер з охорони праці не буде ходити і шукати, хто і де від кого заразився. Медичні працівники, повинні в пояснювальній висловити свої припущення щодо інфікування. Про необхідність написати пояснювальні записки на зборах працівників Монастириської районної лікарні повідомив інженер з охорони праці Василь Вербіцький.

«НОВА…» зателефонувала до посадовця, щоб дізнатися, навіщо збирають інформацію про інфікування медпрацівників. — У районі поширюють чутки, нібито медиків змушують писати пояснення, що вони не заразилися на роботі. Це абсолютно не так. Можливо, просто не всі зрозуміли суть справи, — зазначив Василь Вербіцький.

— Я попросив наших медичних працівників, які перехворіли на COVID-19, написати пояснювальні записки про те, за яких обставин вони занедужали. Це передбачає постанова Кабміну №337 «Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві». У мої обов’язки входить зібрати про кожного медичного працівника по 36 (!) документів, зокрема, й пояснювальну записку. Це потрібно, щоб розпочати розслідування по кожній справі. Папки з документами я передам до Управління Держпраці в Тернопільській області, а також — у Бучацьке відділення Фонду соціального страхування. Буде створена спеціальна комісія, яка вивчатиме кожну справу і вирішуватиме, чи наявне професійне захворювання. Це об’ємна і тривала процедура. Звісно, важливим є пояснення самого медичного працівника. У записці потрібно вказати місце роботи, графік роботи, де особа могла інфікуватись: чи вдома, чи на вулиці, чи в лікарні під час виконання функціональних обов’язків. Медичний працівник повинен детально описати свою версію щодо зараження — коли захворів, від кого міг заразитися, з ким з інфікованих контактував. Якщо працівник захворів на робочому місці, втратив працездатність, отримав  інвалідність, то претендує на пільги. Подаю документи всіх наших працівників, в яких підтверджений COVID-19, щоб до мене не було жодних претензій.

За 15 років своєї роботи з таким масовим захворюванням медичних працівників Монастирищини, які перехворіли COVID-19 , стикаюся вперше. Сподіваюся, комісія об’єктивно оцінить кожен випадок.