Головна Новини Луценко звільнив в Тернополі чотирьох високопоставлених прокурорів

Луценко звільнив в Тернополі чотирьох високопоставлених прокурорів

Заступника прокурора Тернопільської області Антюка , керівника і двох працівників Тернопільської міської прокуратури – Сідорова, Соколишина і Хоменка звільнили з органів прокуратури. Відповідний наказ про це підписав Генпрокурор Юрій Луценко. Про це він повідомив під час представлення нового прокурора Тернопільської області 16 липня.

«Національним антикорупційним бюро України в ході досудового розслідування кримінального правопорушення викрито заступника прокурора Тернопільської області Антюка, керівника Тернопільської місцевої прокуратури Сідорова, його першого заступника Соколишина, прокурора Тернопільської місцевої прокуратури Фоменка та адвоката, який діючи спільно з використанням наданої влади та службового становища за попередньою змовою групою осіб вимагали та одержали у лютому 2016 року неправомірну вигоду від підозрюваної особи за закриття кримінального провадження щодо неї, – зачитав наказ Юрій Луценко. – Під час слідчих дій у Антюка та адвоката вилучено частину неправомірної вигоди. На підставі зібраних доказів Соколишину, Антюку, Сідорову та Фоменку 12 травня 2016 року повідомлено про підозру вчинення корупційного злочину. Вказана подія набула негативного суспільного резонансу та завдала шкоди авторитету органам прокуратури України. Проведеним за вказаним фактом службовим розслідуванням встановлено позаслужбові стосунки вищезазначених працівників прокуратури з метою одержання неправомірної вигоди. Своїми діями Антюк, Сідоров, Соколишин та Фоменко грубо порушили вимоги закону України «Про прокуратуру», правила прокурорської етики, вчинили дії, що порочать звання прокурора і можуть викликати сумнів у його об’єктивності, неупередженості та незалежності, а також у чесності і непідкупності органів прокуратури і є несумісними з подальшим перебуванням на роботі в органах прокуратури. Керуючись відповідними статтями закону України «Про прокуратуру» дисциплінарним статутом прокуратури України, положенням про класні чини працівників прокуратури наказую:

  1. За грубе порушення вимог закону України «Про прокуратуру», правил прокурорської етики, вчинення дій, що порочать звання прокурора і можуть викликати сумнів у його об’єктивності, неупередженості та незалежності, у чесності та непідкупності органів прокуратури звільнити Івана Антюка з посади заступника прокурора Тернопільської області та з органів прокуратури з позбавленням класного чину «старший радник юстиції», присвоєного наказом Генпрокурора.

Аналогічні дії щодо громадянина Сідорова, Соколишина, Фоменка. Наказ відіслати керівникам регіональних прокуратур. Так що, хто ховався у декреті нехай бавить дітей перед тим, як сісти в тюрму».

Журналісти поцікавилися на якій стаді перебуває кримінальна справа і чи є гарантія, що прокурори, яких звільнили, у майбутньому не повернуться в органи прокуратури. Обидва запитання фактично залишилися без відповіді.

«Слідство веде НАБУ, і я не можу нічого повідомити, – відповів Юрій Луценко. – Не тому, що не хочу, а тому що не знаю. НАБУ є абсолютно автономним у своїй діяльності, я лише можу підписувати певні процесуальні документи, які стосуються нардепів або інших осіб, де прямо визначена роль Генерального прокурора. Все решта вони вирішують самостійно.».