Головна Новини Лише дві громади погодилися платити за відвідування дитсадків своїх маленьких мешканців

Лише дві громади погодилися платити за відвідування дитсадків своїх маленьких мешканців

В рамках проведення реформи місцевого самоврядування в Україні відбувається і реформа міжбюджетних відносин. Усі батьки і діти належать до певної територіальної громади, орган місцевого самоврядування якої також має власний бюджет. А відтак за ці кошти повинно забезпечуватися надання дітям освітніх послуг. Така позиція закріплена чинним законодавством України.

У випадку, якщо органи місцевого самоврядування не спроможні забезпечити на відповідній території здобуття дітьми дошкільної освіти вони, відповідно до Закону України «Про співробітництво територіальних громад», можуть укласти угоду про співробітництво, у формі делегування іншому органу місцевого самоврядування одного чи кількох завдань з наданню послуг із здобуття дошкільної освіти з передачею йому відповідних фінансових ресурсів.

На сьогодні фінансовий норматив витрат на отримання послуг в закладах дошкільної освіти Тернополя на одну дитину в місяць становить 1215 грн.

Наразі угоди про здійснення міжбюджетних трансферів укладені між Тернопільською міською радою і Байковецькою сільською радою та Залозецькою селищною радою. Іншими словами, для батьків дітей, які прописані у Залозецькій або Байковецькій громаді це означає, що вони оплачуватимуть за відвідування своїх дітей дитячих садків у Тернополі таку ж суму, як і самі тернополяни.

Рішень від інших ОТГ та Тернопільської районної ради ще немає.