Головна Новини Легендарний канадський хокеїст має коріння з Підгаєччини

Легендарний канадський хокеїст має коріння з Підгаєччини

Ґрецкі Вейн-Даґлас – прославлений канадський хокеїст, котрий встановив 61 рекорд НХЛ і став людиною, яка змусила увесь світ закохатись у хокей (гокей чи гаківку – так називає цей вид спорту його батько Волтер), має родові коріння із с. Пановичі Підгаєцького району, пише газета Свобода

Тривалий час Вейн Ґрецкі, якому 26 січня виповнилося 60 років, уникав запитань про своє походження, хоч інколи брав участь в українських заходах. Ще у 2007 р. вдалося встановити, що його бабуся – родом з Тернопільщини і на початку 20 ст. емігрувала до Канади. Після 2014 р., коли він засудив російську анексію Криму та вторгнення московсько-терористичних банд на Донбас, стало відомо, що його бабуся з Підгаєць. І лише наприкінці минулого року завдяки документальному фільму «Юкі. Історія перемог вільних українців» кінорежисера Володимира Мули було розставлено всі крапки над «і».

Як розповів співавтор документального фільму Микола Васильков, батько Вейна, Волтер, – українець. А його батько Терентій жив на Берестейщині, у селі Огдемер. Росіяни претендують на Ґрецкі, бо в ті часи там панувала Російська імперія. Білоруси – бо зараз це сучасна Білорусь. А поляки – бо Марія Годенецька, мати Волтера, – із села Пановичі, що на Підгаєччині.

Ми побували у Пановичах. Там знайшли монумент, встановлений поляками за часів незалежності України, на якому є прізвища кількох людей – серед них і прізвище Годенецька.

Але аргумент на користь українського походження набагато вагоміший. У Канаді Марія Годенецька розмовляла лише українською мовою. Вейн Ґрецкі підтвердив, що спочатку він спілкувався із бабусею лише українською. Вона навчала його нашої мови, тому що не знала англійської. Була звичайною домогосподаркою. А от дід Тоні (Терентій) працював, скрізь їздив і, відповідно, опанував англійську. Саме бабця Марія вважається першим тренером уславленого хокеїста! Навіть збереглося відео, як кількарічний Вейн «грає» у хокей з бабою, яка з ключкою сидить на дивані. Хоча, насправді, батько навчав сина гри в хокей від 2-х років.

Вейн багато розповів про своє українство. Він підтримує українських фронтових лікарів, розуміючи, що між Україною та Росією триває війна. Надсилає їм медикаменти.

Батько Вейна, окрім того, що поставив на ноги найкращого хокеїста всіх часів, давав йому гроші навіть тоді, коли Вейн став чемпіоном НХЛ (свої мільйони молодший Ґрецкі заробив аж тоді, коли перейшов у Лос-Анджелес). Волтер працював у телефонній компанії, але щоразу відпрошувався з роботи, щоб приїхати на черговий матч свого сина…

Понад двадцять років Вейн провів на льоді, оновивши всі можливі рекорди та досягнення НХЛ. Чотири рази (у 1984, 1985, 1987 та 1988 рр.) Ґрецкі здіймав над головою знаменитий Кубок Стенлі. Тричі (у 1983, 1986 та 1993 рр.) брав участь у фіналах найпрестижнішого клубного хокейного турніру планети. Він переписав історію самої гри, збагативши її майстерністю, невловимістю й технікою. Через математичну довершеність передач його називали «Ейнштейном хокею».

І ще одна деталь. Батько Вейна пережив напад на кшталт інсульту, після чого настала амнезія. Він не міг розмовляти – поривався щось казати, а його ніхто не розумів. І тільки одна із сестер у Канаді зрозуміла, що відбувається: «Він українською говорить!» Волтер пам’ятав лише свою першу мову, тож після одужання почав з нуля вчити англійську. Є навіть фільм «Прокидайся, Воллі», в якому канадці розкрили суть його хвороби і показали, як Вейн приїжджав провідати свого батька.

Всім, хто цікавиться спортом, зокрема хокеєм, та українською діаспорою у Канаді, фільм «Юкі» точно сподобається. У ньому йдеться також про інших «юкі» – зірок канадського хокею українського походження, зокрема найвідомішого голкіпера в історії хокею Террі (Тараса) Савчука, легендарного форварда, онука січового стрільця Майка Боссі та інших.

Що й казати, якщо й досі канадські хокеїсти на матчі інколи одягають сорочки з українською символікою чи вишиванкою. Невже у Канаді українства і патріотизму більше?

Підготував Віктор КУЛИК