Головна Новини Куди прямували тернопільські ялини?

Куди прямували тернопільські ялини?

Незважаючи на те, що святкування зустрічі Нового року залишилися позаду і більшість мешканців нашої й інших областей, хто планував цьогоріч придбати живі новорічні дерева, вже це зробили, є українські родини, які за старим, з дідів-прадідів, звичаєм ставлять живу лісову мешканку напередодні одного з найбільших свят року – Різдва. Тому державні підприємства Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства нагадують, що реалізація новорічних ялин і сосен триває, і громадяни, які хочуть придбати новорічне деревце, можуть завітати в усі вказані на інтерактивній карті пункти продажу новорічних дерев.
Напередодні новорічної кампанії 2017 року кожне з лісових господарств облуправління запланувало реалізувати по тисячі новорічних дерев. Найбільше намітило ДП «Кременецьке лісове господарство» – півтори тисячі штук. Про те, як впоралися лісові господарства з поставленим завданням говоримо з відповідальним за цьогорічну ялинкову кампанію на Тернопільщині – головним спеціалістом відділу лісового та мисливського господарства, охорони і захисту лісів Тернопільського ОУЛМГ Андрієм Маланчуком.
Андрію Васильовичу, скільки вдалося реалізувати новорічних ялин підпорядкованим держпідприємствам?
Станом на 30 грудня 2016 року, лісовим господарствам вдалося реалізувати більше 3 тисяч новорічних ялин і сосен. Думаю, що ситуація дещо зміниться цього тижня, бо є споживачі, які традиційно ставлять ялинку у святвечір, напередодні Різдва, та суттєво це картину не змінить. Тому моя прогнозна цифра реалізації – 3,5-4 тисячі новорічних дерев.
Яке підприємство найліпше впоралося з поставленим завданням?
На сьогодні це два підприємства – ДП «Бережанське лісомисливське господарство», яке реалізувало 957 та ДП «Бучацьке лісове господарство» – 911 новорічних дерев. Крім того, дане лісове господарство надало 30 новорічних дерев в якості благодійних.
На Вашу думку, чому з кожним роком падає попит на живі новорічні ялини?
2016 рік був найсприятливішим для антиреклами всіх лісогосподарських заходів на території держлісфонду. Одні запевняли, що лісівники винні у нестачі води, інші – що ялина, власне, є найбільшим її накопичувачем. Можливо, даний месидж запам’ятався мешканцям нашої області. Крім того, суттєво поменшало підприємців з інших регіонів, які, власне, закуповували новорічні дерева великими партіями для реалізації та були основними споживачами тернопільських новорічних ялин і сосен.
Третьою і основною причиною вважаю, що мешканці не мають бажання ставити живу ялину вдома, бо це потребує додаткових клопотів – догляду (потрібно поливати, стежити за температурою, не ставити біля джерел опалення) та й додаткового прибирання після новорічно-різдвяних свят. Тому знайшли альтернативу живій – штучну ялину. Деякі споживачі виявляли бажання купити ялину в контейнері, яких у наявності в державних підприємствах немає.
Чи бачите альтернативу вирішення даної проблеми для держпідприємств?
Новорічні ялини у закритій кореневій системі (ЗКС – прим.) або, як побутує в народі, у горщиках чи контейнерах. Проте, враховуючи затрати на їх вирощування, вони вартуватимуть більше, аніж звичайні. Водночас ялинка в контейнері довго прослужить своєму покупцеві, враховуючи те, що після свят вона отримає друге життя, уже будучи висадженою у відкритий грунт чи збагатить дизайн подвір’я своєю красою в тому ж горщику. Наразі всі лісові господарства напрацьовують дане питання. Зокрема, кожне підприємство запроваджує в себе тепличні центри з вирощування декоративного садивного матеріалу. До того ж 2015 року ми зробили певний експеримент із продажу новорічних ялин у контейнерах Тернопільським лісництвом ДП «Тернопільський лісгосп», що у Петрикові, який пройшов доволі успішно. Крім того, враховуючи вибагливість споживачів щодо гарного зовнішнього вигляду, вирішили вирощувати в контейнерах більш екзотичні для тернопільського споживача хвойні – ялину колючу форму голубу. Разом із тим дана порода має невеликий щорічний приріст, тож прилаштувати таку мешканку біля своєї оселі не становитиме значних клопотів. Водночас повністю від плантаційного вирощування звичайних новорічних ялин і сосен ми не відходитимемо, а поступово, паралельно впроваджуючи їх вирощування в ЗКС.
Хто був найбільшим споживачем тернопільських ялин? Куди вони найбільше прямували?
Географія споживачів тернопільських ялин виявилася напрочуд багатою. Це Кривий Ріг (Дніпровська область), Болград, Одеса (Одеська область), Івано-Франківськ, Херсон і навіть Республіка Молдова. Водночас питому вагу споживачів становили мешканці Тернопільщини, де реалізовано найбільше новорічних хвойних – 1854.
Наостанок хочу вкотре запевнити громадян, що купуючи вирощену на території державного лісового фонду ялину чи сосну, ви аж ніяк не шкодите лісові, а навпаки, вкладаєте частинку коштів у майбутнє його життя.
Дякую за розмову.

Прес-служба Тернопільського ОУЛМГ