Головна Новини “Крила ангелів” і зброя Марії Ділай

“Крила ангелів” і зброя Марії Ділай

Всесвітньовідома художниця, картини якої є на всіх континентах, тернополянка Марія Ділай, надала свої графічні роботи з українською символікою іспанським фірмам, які випускають сувенірну та іншу продукцію. Мисткиня п’ять років жила в Іспанії і стала першою жінкою в світі, яка мовою своїх картин заговорила про насильство в сім’ї, яке вона пережила, вийшовши заміж за іспанця. Картини саме цієї колекції – «Насилля», «Агресія», «Зрада», «Приціл», «Я хотіла жити», «Зламані крила» дали судовому психологу зробити висновок, що так могла намалювати лише людина, яка постраждала від домашнього насильства, пише Сільський господар.

Потім були авторські виставки у провідних галереях світу. Марія каже, що Іспанія зробила її сильною. Два роки, як тернополянка повернулася додому. Каже, що більше ні за які гроші не поїхала б у світи, хіба що заради подорожей. Тепер вона працює над новими циклами, з полотен ллються добрі і світлі почуття, незнищенна віра в силу духу, перемогу добра над злом. Картина «Крила ангелів», яку вона написала напередодні війни, створюючи для себе талісман, стала символом боротьби українців проти навали окупантів з московського світу.

– Іспанія була для мене школою виживання, – розповідає художниця. – Я багато робіт там пробувала. Доля закинула в госпіталь міста Колес неподалік Мадрида. Там залишилися друзі, які зараз надсилають в Україну гуманітарну допомогу. Мої іспанські товариші дуже вболівають за Україну, осуджують вторгнення російських військ. Там стали популярними футболки з портретом нашого президента, прапорці, магнітики з нашою символікою, навіть цукерки почали випускати у жовто-блакитних обгортках. Знайома з госпіталю сказала, що невдовзі вони відкривають крамничку з продажу власної лікувальної косметики і засобів гігієни, а виручені кошти підуть на волонтерські потреби. Так я отримала нагоду долучитися до створення «обличчя» закладу, запропонувала їм свої графічні роботи. Вони розмістили на сайт, відгукнулося багато фірм. Етикетки, наліпки, ескізи продають по три євро, і кошти з продажу є вагомим додатком для зібраної іспанцями допомоги. Я безмежно щаслива, що таким чином долучилася до великої справи.

«Жорстока реальність не залишила нам вибору: кожен на своєму місці стає на прю з ворогом, маючи міцну зброю – наші серця, молитви, віру, згуртованість, порядність. Хочу миру і залишаюсь в Україні, бо щиро вірю в нашу перемогу!» – підсумувала Марія Ділай.

Людмила ОСТРОВСЬКА