Головна Новини Крамниця по-іншому: як у Теребовлянській ОТГ об’єднали заможних і малозабезпечених

Крамниця по-іншому: як у Теребовлянській ОТГ об’єднали заможних і малозабезпечених

Нещодавно Теребовлянська територіальна громада, що на Тернопільщині, виграла солідний грант у конкурсі DREAMaction 3.0 від двох міжнародних організацій, які займаються підтримкою проектів задля підвищення якості життя в громадах, пише Україна молода
Це дасть змогу реалізувати дещо незвичну інноваційну ідею під назвою «Інша КРАМниця».
Ось як розповідають про неї самі розробники проекту:
— Наша ідея — соціальний Profit-room — єдина в Україні передбачає функціонування нового майданчика для вирішення соціальних проблем жителів громади. Це створення в Теребовлянській громаді нової платформи — інкубатора для розвитку підприємництва, навичок комунікації та соціальної адаптації осіб зi складними життєвими обставинами у вигляді неформатної крамниці, що об’єднає сім’ї різного майнового стану для взаємної підтримки.
Такої, приміром, як адресна допомога речами та наставництво. Ми плануємо організувати роботу КРАМниці, де навчатимемо працювати людей, які перебувають у складних життєвих обставинах, і водночас вирішувати їхні соціальні проблеми.
Біля КРАМниці буде встановлено контейнер, де кожен охочий зможе поділитися одягом i речами побуту (вживаними або новими, такими, що не знадобилися). Усі ці речі працівники КРАМниці, тобто сім’ї у СЖО (складних життєвих обставинах. — Авт.), впорядковуватимуть i сортуватимуть.
Частину вони зможуть реалізувати, а виручені кошти спільно з наставником — працівником соціальної сфери Теребовлянської громади — розділити на першочергові потреби власної сім’ї, накопичити як стартовий капітал для маленької власної справи, або ж використати як благодійну допомогу для жителів ОТГ, які цього потребують.
Також зібрані речі використовуватимуть як адресну допомогу малозабезпеченим сім’ям, котрі не мають у що одягти дітей, мають потребу в тих чи інших (наявних у КРАМниці) речах.
Базові навички домашнього побуту, планування сімейного бюджету, комунікація з іншими сім’ями та відвідувачами КРАМниці, профорієнтація на майбутнє — такі вміння націлений розвивати проект у середовищі сімей, що потрапили у складні життєві обставини.
Віримо, що взаємна допомога i підтримка між жителями громади та віра у власні сили допоможуть частині сімей вийти зі складного становища та стати щасливішими.